Saham Meta Menjunam Teruk, Kenapa Nak Salahkan Apple dan TikTok Pula?

5,435

Cengkung muka Mark tengok laporan suku ke-4 syarikat dia.

Saham Meta Platform milik Facebook jatuh sebanyak 20% pada Khamis apabila syarikat media sosial tersebut mencatat ramalan yang lemah bagi laporan suku ke-4 2021.

Syarikat yang mengetengahkan idea metaverse tersebut telah menyalahkan perubahan privasi Apple dan peningkatan persaingan pengguna daripada pesaing seperti TikTok sebagai punca penurunan tersebut.

Menurut sumber dari Meta, perubahan privasi Apple terhadap sistem operasinya (OS) telah menyukarkan beberapa jenama untuk memaparkan iklan di platform Facebook dan Instagram, selain turut memetik isu makroekonomi seperti gangguan rantaian bekalan.

Selain itu, ia turut menjangkakan pertumbuhan pendapatannya akan menjadi perlahan pada suku mendatang ekoran peningkatan persaingan seperti TikTok dan YouTube.

Laporan suku ke-4 Facebook menyatakan sebanyak 2.91 bilion pengguna aktif bulanan, iaitu jumlah yang hampir sama yang dicatat pada suku sebelumnya.

Kemerosotan dalam saham Meta menyebabkan nilai pasarannya turun sebanyak $200 bilion dengan $15 bilion lagi hilang daripada rakan niaganya seperti Twitter Inc, Snap Inc dan Pinterest Inc.

Saham Alphabet Inc yang mencatat rekod jualan suku tahunan yang mengatasi jangkaan pada Selasa turut turun hampir 2%.

Menyusuri kisah, Apple telah mengubah OSnya dan memberi pengguna pilihan untuk menghalang aplikasi daripada menjejaki aktiviti dalam talian mereka untuk iklan seterusnya mendatangkan kesukaran kepada pihak pengiklana yang bergantung pada data untuk membangunkan produk baru dan mengetahui pasaran mereka.

Menurut penganalisis Inelligence, Debra Aho Williamson, Meta akan menghadapi pencabar baru bagi hasil pengiklanan seperti TikTok dan kerana ia berdepan dengan cabaran penyasaran dan pengukuran iklan yang berterusan daripada perubahan iOS Apple.

Sementara itu, ketua pegawai eksekutif Meta, Mark Zuckerberg, menyatakan persaingan bagi pengguna adalah antara faktor yang mempengaruhi perniagaan dengan menyebut aplikasi video TikTok dan menekankan komitmen Meta untuk menyediakan perkhidmatan bagi golongan dewasa muda.

Meta’s Reality Labs, perniagaan realiti maya syarikat Meta, mencatat kerugian bersih sebanyak $10.2 bilion bagi tahun 2021 berbanding $6.6 bilion pada tahun sebelumnya.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat