Saham Tesla Melonjak, Elon Musk Peroleh Kenaikan Gaji $700 Juta Dolar!

6,617

Ketua Pegawai Eksekutif Tesla, Elon Musk didakwa bakal memperoleh kenaikan gaji sebanyak $700 juta dolar setelah 3 hari harga saham syarikat tersebut melambung tinggi. Saham Tesla Inc telah melonjak lebih daripada 8% semalam, menjadikan permodalan pasaran Tesla mencecah $ 141.1 bilion. Tambahan daripada itu, nilai pasaran saham Tesla telah mencapai purata enam bulan sebanyak $ 100.2 bilion.

Peningkatan tersebut yang mencecah nilai $ 100 bilion telah memberikan 12 pilihan pertama kepada jutawan terkemuka tersebut untuk membeli saham Tesla sebagai sebahagian daripada pakej gaji yang dipersetujui pada tahun 2018. Musk telah memenuhi dua syarat lain dengan mencapai pertumbuhan sasaran dan melebihi had purata pasaran $ 100 bilion selama sebulan.

Seterusnya, Elon Musk diberikan pilihan untuk membeli 1.69 juta saham Tesla dengan harga  $ 350.02 setiap satu. Dengan penutupan harga saham Tesla sebanyak $ 761,19, secara teorinya jutawan itu dapat menjual saham tersebut dengan keuntungan AS $ 694 juta.

Pada Jumaat lalu, Elon Musk telah memuatnaik sebuah posting di laman twitternya dan mendedahkan bahawa harga saham Tesla melambung tinggi. Malangnya, posting tersebut telah menyebabkan saham Tesla jatuh sebanyak 10% sehingga mengejutkan para pemegang saham. Hakikatnya, Tesla yang turut terjejas dengan penularan wabak coronavirus hingga terpaksa menutup salah sebuah kilangnya di California, didakwa telah mencatatkan keuntungan suku ketiga berturut-turut minggu lalu.

Selain itu, Elon Musk, yang juga merupakan pemilik dan CEO SpaceX, tidak menerima gaji atau bonus tunai, didakwa hanya bergantung kepada situasi pasaran Tesla bagi memperoleh peningkatan nilai pendapatan dan keuntungan.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat