Saham Tesla Menjunam Selepas Elon Musk Kotakan Janji Jual $5 Bilion Sahamnya

6,043

Saham Tesla jatuh minggu ini selepas Musk mengotakan janji yang telah dibuat di Twitter peribadinya berkenaan penjualan saham bernilai $5 bilion.

Saham Tesla mencatat penurunan sebanyak 0.4% pada $1,063.51 semasa sesi penutupan pada minggu ini (Khamis) selepas CEO syarikat pembuatan kereta eletrik (EV) terkemuka dunia, Elon Musk menjual $5 bilion saham miliknya hasil undian pengguna Twitter yang menyuruh beliau untuk menjualnya.

Menurut sumber, ini merupakan kali kedua Musk menjual saham miliknya selepas kali pertama berbuat sedemikian pada 2016. Musk telah menjual sebanyak 3.6 juta saham miliknya yang bernilai hampir $4 bilion dan 934,000 saham lagi berjumlah lebih kurang $1.1 bilion.

Penjualan tersebut menyaksikan Musk telah kehilangan 3% daripada 23% pegangan sahamnya di Tesla termasuk beberapa saham pilihan lain selain saham syarikat miliknya, SpaceX.

Menyusuri kisah penjualan saham Musk ini, beliau melakukan tindakan tersebut atas arahan oleh Senat Demokrat Amerika Syarikat yang menyuruh para jutawan untuk membayar cukai sebagai sebahagian daripada perbelanjaan bagi aktiviti sosial Presiden Joe Biden.

Dalam pada itu, industri EV menyaksikan trend yang memberangsangkan dengan permintaan terhadap EV terus meningkat.

Sementara Tesla merudum, saham Rivian Automotive dan Lucid Group meningkat di dalam pasaran Wall Street.

Saham Rivian Automotive Inc yang telah melakukan debut sulung cemerlangnya meneruskan momentum kenaikan dengan melonjak 22% sementara Lucid Group, syarikat pemotoran EV turut mencatat kenaikan pada 10%.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat