Satu Lagi Pendedahan Strategi Pelaburan Warren Buffet

201

Kepakaran Warren Buffet dalam pasaran saham memang tidak dinafikan. Selama sembilan bulan pertama tahun lalu syarikatnya Berkshire membeli $US 5.2 Billion saham dan menjualnya semula dengan nilai hampir empat kali ganda iaitu $US 20 Billion.

Tidak cukup dengan itu, satu lagi pendedahan tentang kejayaan pemilihan portfolio pelaburannya telah didedahkan kepada umum. Berkshire Hathaway pada suku keempat tahun 2016 telah membeli 42.1 juta saham Apple yang kini bernilai US$5.7 billion yang mewakili 1.3 peratus dari keseluruhan aset syarikat tersebut.

Pembelian itu merupakan peningkatan 276 peratus pegangan saham Apple oleh Berkshire yang mendapat keuntungan $US830 juta sejak permulaan 2017.

Selama ini, Buffet mengelak untuk memasukkan kaunter-kaunter teknologi di dalam portfolionya dan ini jelas dilihat pada zaman ‘dot-com bubble‘ yang menurut beliau telah menyebabkan penilaian yang berlebihan terhadap syarikat-syarikat ‘dot-com‘ pada masa itu.

Selepas berlakunya kejatuhan yang disebabkan ‘dot-com buble‘ pada awal tahun 2000-an itu, Buffet terus berkata sambil tersenyum “I told you so” (Kan saya dah kata).

Sikap pesimis Buffet terhadap syarikat teknologi adalah disebabkan pendiriannya bahawa syarikat-syarikat ini tidak boleh membuat keuntungan dan tidak memberi nilai kepada orang ramai.

“Perniagaan yang rugi tidak mencipta nilai, tetapi memusnahkan nilai tersebut”, kata Buffet.

Walaubagaimanapun, sejak akhir-akhir ini syarikat-syarikat teknologi merekodkan keuntungan yang tinggi seperti Apple. Pada 2016 sahaja pembuat Iphone ini merekodkan keuntungan US$45.7 billion daripada pendapatan yang berjumlah US$215.6 billion.

Buffet tidak hanya mempunyai portfolio Apple dalam kalangan kaunter-kaunter teknologi, tetapi juga memiliki pegangan dalam syarikat lain seperti International Business Machine Corp (IBM) yang telah meningkat sebanyak 9.5% sehingga hari ini. Daripada portfolio Apple dan IBM ini, syarikat beliau telah mendapat keuntungan lebih dari US$2 billion tidak sampai dalam tempoh dua bulan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat