Sekatan Aset Kripto Diperketatkan, FinCEN Enggan Rusia Mencabar Kuasa AS

345

Rangkaian Penguatkuasaan Jenayah Kewangan (FinCEN) akan pastikan Rusia tiada peluang untuk menggunakan mata wang kripto untuk melepaskan diri dari sekatan berkaitan aktiviti ketenteraannya di Ukraine.

Pengarah FinCEN, Him Das juga menggesa syarikat-syarikat kewangan yang berkaitan dengan aset kripto (atau CVC) di Amerika Syarikat (AS) untuk melaporkan segala aktiviti mencurigakan dari Rusia.

FinCEN percaya tuntutan laporan-laporan berkaitan aktiviti Rusia merupakan sebahagian daripada usaha AS menyokong Ukraine.

Agensi ini tidak mahu Rusia memiliki peluang untuk meloloskan diri walaupun sudah disekat ekonominya atas keputusan EU dan negara-negara Barat.

Pada masa yang sama, penggubal undang-undang AS turut bimbang dengan gerak-geri Rusia kerana tidak mustahil negara ini menggunakan aset kripto seperti dijangka.

Ekoran daripada itu juga Pejabat Kawalan Aset Asing (OFAC) daripada Jabatan Perbendaharaan menggesa seluruh rakyat negara itu untuk tidak menggunakan mata wang kripto untuk membantu Rusia.

Malah perintah tersebut disifatkan satu petunjuk daripada OFAC bahawa transaksi kripto merupakan transaksi yang berstruktur atau berhelah.

Adakah ini bermakna Rusia akan benar-benar tersepit dalam sekatan yang berpenjuru?

Tidak pasti sejauh mana usaha negara Barat akan membuahkan hasil kerana aset kripto sangat desentralisasi.

Malah Rusia pula sebenarnya telah mulakan langkah membenarkan penerbitan aset digital dan ia bermula dengan Sberbank. Jika pun usaha Rusia ini  tidak berhasil, mungkin China berpeluang untuk mempromosikan e-yuan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat