Betul Ke Peperangan Rusia-Ukraine Rancakkan Penggunaan Yuan Digital & Pengujian Ruble Digital?

719

Bekas eksekutif perbankan Bank of Japan (BoJ), Hiromi Yamaoka percaya serangan Rusia terhadap Ukraine mampu memberi pengaruh besar terhadap perlaksanaan mata wang digital bank pusat (CBDC) seluruh dunia.

Misalnya China yang menggunakan e-yuan untuk menangani dominasi dolar AS.

Menurut Yamaoka, sekatan menggunakan infrastruktur kewangan tidak sepatutnya dilaksanakan secara berlebihan demi mengekalkan keberkesanannya, dan menambah dakwaan “serangan balas yang paling berkuasa dan berkesan ialah melalui pembekuan rizab asing Rusia”.

Kuasa besar yang digunakan negara barat meninggalkan kesan yang boleh dilihat pada infrastruktur kewangan global bagi aspek politik dan keselamatan negara.

Di sinilah China mengambil kesempatan mempromosikan e-yuan sebagai mata wang alternatif bagi penyelesaian rentas sempadan, sekaligus menjadikan CBDC topik utama apabila membahaskan tentang keselamatan dan pertahanan negara.

Malah, Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) turut berpendapat e-yuan berpotensi untuk memudahkan pembayaran rentas sempadan terutama jika negara itu berjaya mencapai persefahaman dengan bidang kuasa asing.

Tidak hairanlah mengapa negara ini begitu yakin dengan potensi e-yuan walaupun nanti wujud pula dolar digital.

Setakat ini usaha terbesar yang dilaksanakan China ialah penggunaan yuan digital dalam Olimpik Musim Sejuk baru-baru ini dan yuan digital sebenarnya telah mencapai 260 juta penggunaan di negara itu.

Sementara itu pada pertengahan Februari, Rusia telah berjaya menjalankan pengujian transaksi ruble digital, membuktikan interaksi yang berjaya antara bank dan penggunanya.

Bagaimana pula dengan dolar digital?

Amerika Syarikat (AS) setakat ini masih memilih untuk tidak tergesa-gesa melancarkan mata wang digital walaupun tidak dinafikan mula panik dengan perkembangan e-yuan.

Walaupun Federal Reserve pernah merancang untuk mendedahkan dua prototaip dolar digital pada Julai 2021, sehingga kini masih belum ada tanda-tanda perlaksanaan polisi atau pengujian.

Tetapi presiden AS, Joe Biden telah meluluskan perintah eksekutif berkaitan aset digital dan ini membawa harapan kepada penghasilan dolar digital suatu hari nanti.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat