[TERKINI] Harga Bitcoin (BTC) Melompat Lebih 8% Selepas Joe Biden Luluskan Kripto?

951

Keputusan perintah eksekutif berkaitan kripto nampaknya membawa jawapan yang positif susulan daripada insiden tidak disengajakan yang berlaku sebentar tadi.

Difahamkan Jabatan Perbendaharaan Amerika Syarikat (AS) telah menerbitkan ‘jawapan’ kepada butiran dan kenyataan perintah eksekutif daripada presiden, Joe Biden mengenai mata wang kripto.

Ekoran daripada itu, pasaran kripto menunjukkan pergerakan positif dengan Bitcoin (BTC) melonjak lebih 8%, didagangkan pada $42,042 ketika artikel ini ditulis, diikuti dengan harga altcoins yang turut meningkat.

Berdasarkan kenyataan rasmi di laman web Jabatan Perbendaharaan, keputusan perintah eksekutif itu menunjukkan Biden memberi sokongan terhadap pertumbuhan pasaran kripto:

  1. Gesaan pendekatan komprehensif terhadap polisi aset digital dan meminta kesemua agensi kerajaan yang terlibat untuk menyelaraskan tugas-tugas mereka.
  2. Pihak terlibat juga bertanggungjawab untuk inovasi aset digital, sekaligus mampu membawa manfaat kepada negara, pengguna, dan perniagaan.
  3. Usaha menangani risiko berkaitan kewangan haram, perlindungan pengguna dan pelabur; sekatan ancaman aset digital terhadap sistem kewangan dan ekonomi negara akan diambil secara meluas.
  4. Perbendaharaan akan bekerjasama dengan rakan sekerja antara agensi untuk hasilkan laporan mengenai masa depan wang dan sistem pembayaran.
  5. Majlis Pemantauan Kestabilan Kewangan akan diadakan untuk menilai risiko kestabilan kewangan aset digital dan memantau sama ada perlindungan bersesuaian telah diterapkan.
  6. Kerjasama dengan rakan kongsi antarabangsa akan dilaksanakan untuk mempromosikan standard yang mampan terhadap aset digital.

Ketika kenyataan ini masih lagi belum rasmi kerana sepatutnya ia diumumkan malam ini waktu Malaysia, pelabur perlu tahu perintah eksekutif Biden ini tidak memberi isyarat perlaksanaan rangka kerja dan perundangan terhadap mata wang kripto.

Tetapi penganalisis pasaran Bitbank, Yuya Hasegawa menyifatkan keputusan tersebut sebagai satu penerimaan pasaran kripto dengan menfokuskan kepada pertumbuhan industri aset digital.

Pengasas platform Gemini, Cameron Winklevoss tidak ketinggalan berkongsi pendapatnya terhadap jawapan ini – “satu pendekatan yang penuh pertimbangan adil dan saksama.”

Peluang untuk aset digital diterima oleh pemantau-pemantau seluruh negara nampaknya cerah dengan khabar ini.

Apa-apa pun, masih terlalu awal untuk teruja kerana perjalanan industri ini baru bermula.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat