‘Tiada Alasan Untuk Tidak Memiliki Dolar Digital’ – Gabenor Federal Reserve

1,129

Baru-baru ini gabenor Federal Reserve, Lael Brainard ada menegaskan penubuhan dolar digital bukan lagi satu pilihan.

Brainard turut menyatakan beberapa sebab utama perlunya ada aset digital ketika membahaskan isu tersebut:

“Dolar begitu dominan dalam pembayaran antarabangsa, dan jika ada tawaran lain seperti matawang digital bank pusat (CBDC) dan Amerika Syarikat (AS) tidak memilikinya, ia bukanlah masa depan yang lestari.”

Dikhabarkan pada akhir bulan ini, bank pusat akan mengedarkan kertas kajian rasmi berkaitan CBDC, dolar digital AS. Walaupun masih belum disahihkan laporan tersebut, Federal Reserve sejak awal lagi menunjukkan kesungguhan dalam matawang digital, lagi-lagi selepas tular pertemuan sulit antara pengerusinya, Jerome Powell bersama CEO Coinbase dan Digital Dollar Project.

Powell sendiri juga pernah melontarkan pendapatnya berkaitan keperluan matawang kripto secara automatik akan terhapus jika dolar digital dilancarkan.

Bagaimanapun, stablecoins masih menjadi kebimbangan utama bagi The Fed. Menurut Brainard, stablecoins berpotensi untuk mempelbagaikan sistem kewangan:

“Bayangkan isi rumah dan perniagaan. Jika berlaku penghijrahan sengit dari matawang, mereka akan kehilangan akses terhadap aset penyelesaian selamat iaitu apa yang matawang sentiasa tawarkan.”

Brainard bukan individu pertama yang menyuarakan isu stablecoins. Sebelum ini Powell juga ada menggesa satu peraturan baru dibentuk khas untuk stablecoins jika mahu aset ini digunakan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat