7 Bank Rusia Gugur Daripada SWIFT, Tapi Ruble Digital Penyelamat Ekonomi Negara Itu

8,819

Kesatuan Eropah (EU) akhirnya telah umumkan 7 bank Rusia digugurkan daripada sistem permesejan yang berfungsi melaksanakan pengiriman wang dan pembayaran antara bank seluruh dunia, SWIFT.

Bank yang terlibat termasuklah: VTB, Bank Otkrities, Novikombank, Promsvyazbank, Bank Rossiya, Sovcombank, dan VEB.

Bank-bank tersebut diberi tempoh masa 10 hari untuk menghentikan operasi mereka bersama SWIFT.

Walaupun begitu, adakah ini bermakna ekonomi Rusia akan ‘rosak’ gara-gara perintah EU ini?

Barisan pakar ekonomi berpendapat TIDAK kerana kehadiran ruble digital sebagai penyelamat ekonomi negara tersebut.

Sebagai rekod, pada minggu ketiga Februari, Rusia telah berjaya menjalankan pengujian mata wang digital bank pusat (CBDC) untuk fasa pertama.

12 bank tersenarai untuk pengujian itu tetapi disebabkan kekurangan fasiliti sistem IT, hanya tiga yang terlibat dan dua daripadanya benar-benar berjaya menjalankan pengujian itu.

Kejayaan pengujian ruble digital secara tidak langsung sudah cukup untuk beri gambaran jelas bagaimana CBDC berinteraksi dengan klien dan bank-bank Rusia.

Pakar ekonomi yakin, kehadiran CBDC di Rusia akan mengurangkan lagi pengaruh dolar, sekaligus melenyapkan ‘tamparan’ sekatan yang dikenakan baru-baru ini.

Manakan tidak, Rusia sudah lama bergiat usaha dalam nyahkan dolarisasi sejak 2014.

Buktinya, Rusia telah mengurangkan sebahagian rizabnya dalam dolar dan pegangannya terhadap Perbendaharaan AS. Kini aset komoditi yang dimiliki rizab Rusia, emas mengatasi pemilikan AS dolar.

Tidak hairanlah mengapa Institute of International Finance (IIF) yakin ruble digital akan membentuk semula ekonomi Rusia menjadi lebih kukuh daripada sebelumnya.

Sama seperti wabak COVID-19 yang merancakkan ekonomi digital dan pengaplikasian work from home, tekanan yang diterima Rusia akibat menceroboh Ukraine akan mempercepatkan lagi penggunaan pembayaran alternatif dan peruncitan self-service.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat