Senator AS Dedah Rancangan Infrastruktur Bernilai $1 Trilion

284

Setelah tertangguh selama berminggu-minggu, senator Amerika Syarikat akhirnya memuktamadkan teks rang undang-undang infrastruktur bipartisan bernilai $1 trilion, di mana ia selanjutnya akan diperkenalkan ke peringkat Senat untuk diundi.

Teks untuk Akta Pelaburan dan Pekerjaan Infrastruktur Bipartisan tersebut telah diumumkan oleh Pemimpin Majoriti Senat, Chuck Schumer pada hari Ahad.

Rang undang-undang yang mempunyai 2,702 halaman itu, merangkumi perbelanjaan baru bernilai $ 550 bilion selama lima tahun untuk infrastruktur seperti jalan raya, kereta api, stesen pengisian kenderaan elektrik dan menggantikan paip air plumbum di atas $ 450 bilion dana yang telah diluluskan sebelumnya.

Setelah mengumumkan bahawa teks rang undang-undang infrastruktur bipartisan telah disiapkan, Schumer memuji usaha kumpulan itu, dengan mengatakan bahawa “hari ini tidak mudah untuk membuat rang undang-undang utama di Senat, terutama dari bipartisan.”

Para Senator meramalkan bahawa rang undang-undang tersebut akan diluluskan secepatnya pada akhir minggu ini, sebelum dibawa ke peringkat Dewan Perwakilan, di mana masih belum pasti sama ada ia akan diluluskan.

Hal ini kerana terdapat beberapa ahli Demokrat yang menganggap nilai pakej tersebut terlalu kecil dan mengharapkan pakej awal yang bernilai $3.5 trilion diperkenalkan oleh Presiden Joe Biden baru-baru ini untuk diluluskan.

Pakej tersebut turut merangkumi perbelanjaan sosial, di mana ia akan ditanggung oleh kenaikan cukai ke atas syarikat dan orang Amerika yang berpendapatan tinggi. Langkah-langkah ini telah mendapat tentangan daripada Republikan dan menyebabkan terhasilnya rang undang-undang bipartisan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat