Sentimen Terkini Brexit Menguatkan Matawang GBP Sejak Semalam

67

Lady Brenda semalam (15 November) semasa berada di Kuala Lumpur mengatakan Act of Parlimen (Akta Parlimen) tidak cukup untuk digunakan bagi membuat rayuan Article 50 dan memulakan proses Britain keluar dari Kesatuan Eropah. Beliau mengatakan undang-undang yang lebih menyeluruh diperlukan bagi memulakan proses ini.

Theresa May sebelum ini mahu menggunakan Great Repeal Bill yang akan dibawa tahun depan bagi memaktubkan semua undang-undang Kesatuan Eropah ke dalam undang-undang UK sebelum sebarang pemansuhan dibuat di masa akan datang.

Pun begitu, Lady Brenda mengatakan Theresa May mesti menyelesaikan perkara ini sebelum memenuhi Article 50. Hal ini akan menyebabkan sasaran untuk memulakan proses keluar pada bulan Mac 2017 tergendala.

Lady Brenda merupakan salah seorang daripada 11 orang Hakim yang akan mendengar rayuan kerajaan di Supreme Court (mahkamah) bulan depan. Pada Oktober lepas Mahkamah Tinggi mengatakan kerajaan perlu mendapatkan kebenaran Parlimen sebelum memenuhi Article 50 untuk memulakan proses keluar dari Kesatuan.

Jelas dalam kenyataan Lady Brenda ini akan menyukarkan proses keluarnya Britain dari Kesatuan Eropah yang disebabkan halangan undang-undang U.K.

Ini adalah sentimen terbaru bagi pasaran matawang terutamanya Pound Sterling (GBP) yang akan menguat jika proses untuk keluar dari Kesatuan Eropah semakin sukar.

GBP yang melemah dalam sesi semalam sehingga ke paras terendah pada hari Selasa iaitu 1.2383 dilihat menguat semula sejak semalam sehingga hari ini dan telah mencapai paras tertinggi 1.2502 semasa artikel ini ditulis. Harus diingat Gabenor Carney juga ada mengatakan data inflasi akan terus menguat pada bulan-bulan seterusnya walaupun data CPI U.K yang dikeluarkan semalam (15 Nov) kurang dari jangkaan.

Sumber: Trading View
Sumber: Trading View

Sebelum ini GBP dilihat melemah sejak beberapa bulan lepas disebabkan undian keluarnya Britain dari Kesatuan. Umum mengetahui, Britain akan terdedah dengan risiko-risiko dalam perdagangannya jika meninggalkan Kesatuan dengan halangan-halangan perdagangan (trade barriers) yang akan melemahkan ekonomi UK, seterusnya melemahkan nilai Pound.

Pun begitu, perlu diingat sentimen berubah-ubah dari masa ke masa yang menyebabkan sesuatu matawang menguat dan melemah. Bagi peminat matawang GBP sila ikuti berita-berita tentang proses keluarnya Britain dari Kesatuan Eropah dan data-data ekonomi yang dikeluarkan untuk mengetahui kecenderungan pergerakan matawang ini.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat