Setelah 16 Jam Rundingan, Zon Eropah Masih Gagal Capai Kesepakatan Bersama

677

Menteri-menteri kewangan Eropah hari ini dilaporkan masih gagal mencapai persetujuan dalam memutuskan mengenai pakej rangsangan tambahan untuk mengimbangi kesan ke atas ekonomi akibat coronavirus.

Krisis pandemik COVID-19 yang masih berlarutan sejak mula tercetus pada akhir 2019 di China, telah membantutkan ekonomi utama Eropah. Aktiviti perniagaan telah ditangguhkan di seluruh rantau ini dan negara-negara kini berdepan dengan tekanan untuk mengambil tindakan yang drastik bagi menyokong syarikat dan rakyat.

Walau bagaimanapun, selepas 16 jam berunding, menteri-menteri kewangan dari zon Eropah masih berbelah bahagi mengenai cara terbaik menyediakan pinjaman dan keperluan untuk mengeluarkan hutang Kesatuan Eropah (EU).

Presiden Mario Centeno yang mempengerusikan mesyuarat tersebut memaklumkan perkara tersebut di laman twitternya bahawa mereka sudah hampir untuk mencapai kesepakatan, namun masih belum sampai ke arah itu.

Beberapa negara di Eropah terutamanya, Belanda menolak beberapa syarat yang dilampirkan untuk pinjaman. Sementar negara-negara lain, seperti Itali dan Sepanyol pula tidak menginginkan sebarang sasaran fiskal sebagai pertukaran untuk mendapatkan dana baru.

Menteri-menteri juga berbelah bahagi mengenai perlaksanaan instrumen hutang baru. Itali, Perancis, Sepanyol, Ireland dan Luxemborg telah mendesak untuk mendapatkan perjanjian bertulis dalam usaha untuk penerbitan hutang bersama. Namun, idea tersebut telah ditolak Belanda dan beberapa negara lain.

Sementara itu, para menteri Eropah akan bertemu sekali lagi pada hari Khamis bagi meneruskan perbincangan dalam usaha mencapai kesepakatan dalam perkara ini.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat