Sime Darby Bangkit Semula!

175

Sime Darby Plantation Bhd (SDP) mencatatkan keuntungan bersih sebanyak RM190 juta untuk suku ketiga berakhir 30 September 2020 (3QFY20) berbanding kerugian bersih sebanyak RM243 juta yang dicatatkan pada tempoh sama pada tahun sebelumnya.

Peningkatan itu didorong oleh lonjakan harga minyak kelapa sawit mentah (CPO) dan minyak inti kelapa sawit.

Dalam makluman kepada Bursa Malaysia hari ini, syarikat itu menyatakan pendapatan bagi 3QFY20 meningkat sebanyak 13% kepada RM3.18 bilion berbanding RM2.82 bilion sebelum ini.

Pendapatan sesaham syarikat itu pula adalah 2.8 sen berbanding kerugian sesaham 3.5 sen sebelumnya.

Bagi tempoh sembilan bulan yang berakhir 30 September, SDP memaklumkan keuntungan bersihnya meningkat kepada RM1.04 bilion daripada kerugian bersih sebanyak RM142 juta tahun lalu berikutan kenaikan pendapatan 9% kepada RM9.44 bilion berbanding RM8.69 bilion.

Ujar SDP, peningkatan keuntungan pada 3QFY20 didorong oleh pendapatan segmen huluan syarikat itu.

Dalam satu kenyataan berasingan, pengerusi SDP, Tan Sri Megat Najmuddin Megat Khas berkata, bagi baki tahun kewangan, pihaknya akan kekal fokus untuk memberikan nilai kepada pihak berkepentingan ketika syarikat tersebut melalui persekitaran yang mencabar ketika ini.

“Kami akan terus mengutamakan kesihatan dan keselamatan pihak berkepentingan, keselamatan para pekerja kami, komitmen kami terhadap amalan kelestarian, perlindungan hak asasi manusia serta inisiatif R&D dan inovasi kami,” katanya.

Sementara itu, pengarah urusan SDP, Mohamad Helmy Othman Basha berkata, walaupun terdapat banyak cabaran yang berlaku akibat wabak Covid-19 di pasaran global, harga CPO terus disokong pada separuh kedua tahun ini ketika permintaan minyak kelapa sawit telah meningkat dan diharapkan terus melonjak pada tahun hadapan.

Tambah beliau, sebagai sektor yang menyediakan produk penting kepada dunia, industri itu menunjukkan pengukuhan di saat ketidaktentuan ekonomi global.

Mohamad Helmy juga menggalakkan rakyat Malaysia untuk merebut peluang pekerjaaan dalam industri minyak kelapa sawit ketika ini.

Saham SDP kali terakhir diperdagangkan pada RM5.17 dengan permodalan pasaran bernilai RM35.59 bilion.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat