Situasi Pasaran Kripto, Mampukah Harga Bitcoin (BTC) Meroket Kembali?

743

Harga Bitcoin dilihat mengalami kejatuhan sejak ia mula merangkul paras harga $47,000 pada minggu lalu. Waima begitu penganalisis Bitcoin seperti PlanB masih optimistik terhadap prestasi Bitcoin walaupun penurunan 5.2% baru-baru ini.

Bitcoin telah menujukkan arah aliran meningkat dalam beberapa minggu kebelakangan ini dan telah menunjukkan peningkatan sebanyak 15% sepanjang minggu lalu sahaja. Harga Bitcoin mula mendaiki lebih tinggi pada Mac selepas pengumuman Rizab Persekutuan bahawa mereka memilih menaikkan kadar faedah buat kali pertama dalam tiga tahun.

Menurut penganalisis tersebut, harga bitcoin telah menunjukkan tanda-tanda ‘bullish‘ walaupn pada ketika ini harga Bitcoin telah jatuh sebanyak lebih 5% dalam tempoh 4 hari selepas harga Bitcoin melonjak naik. Harga Bitcoin semasa penulisan didagangkan pada paras harga $45,674.40 dengan susut hampir 2% dalam tempoh 24 jam.

Harga Bitcoin mula terkesan apabila Parlimen Kesatuan Eropah (EU) mengundi menyokong peraturan ketat baharu yang memerlukan tindakan keras terhadap ‘wallet‘ yang tidak mempunyai nama. Pada hari Khamis, 31 Mac, lebih daripada 90 penggubal undang-undang daripada Jawatankuasa Hal Ehwal Ekonomi dan Kewangan (ECON) dan Jawatankuasa Kebebasan Awam (LIBE) mengundi untuk mengenakan langkah pengawalseliaan baharu yang pada asasnya akan melarang transaksi mata wang kripto tanpa nama.

Langkah tersebut memerlukan penyedia perkhidmatan kripto seperti bursa pertukaran untuk mengumpulkan butiran peribadi individu yang berurus niaga lebih 1,000 Euro yang menggunakan wallet sendiri sebelum berlakunya pemindahan. Wallet yang dihoskan sendiri ialah dimana individu itu mengekalkan kunci peribadi mereka dan bukannya bergantung pada institusi pihak ketiga atau pengantara lain yang bertindak sebagai penjaga.

Markus Ferber, jurucakap ekonomi untuk Parti Rakyat Eropah (EPP) bersetuju bahawa pemeriksaan anti-pengubahan wang haram (AML) dalam kripto harus dipandang serius. Walaubagaimanapun beliau berpendapat bahawa cadangan tersebut adalah tidak wajar. Menurut beliau pendekatan itu akan menyebabkan Kesatuan Eropah akan ketinggalan jauh di belakang bidang kuasa lain yang lebih terbuka.

Bitcoin kini berada di antara dua kemungkinan zon dagangan iaitu antara rintangan 200d/SMA dan paras sokongan 128d/SMA.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat