Sony Kehilangan US$20 Bilion Kerana Microsoft

1,502

Takhta ‘Raja’ permainan video Sony tergugat dengan Microsoft bersedia untuk mencabar.

Pada Rabu (19 Januari), saham Sony Group Corp menurun 13% yang merupakan penurunan terbesarnya sejak 2008 apabila pencabar utama mereka Microsoft Corp mengumumkan perjanjian bernilai US$69 bilion bagi memperoleh syarikat penerbitan permainan, Activision Blizzard Inc.

Pemerolehan oleh perbelanjaan Microsoft bagi mendapatkan aset harta intelek untuk perkhidmatan Xbox Game Pass mereka telah menyebabkan Sony kehilangan US$20 bilion dalam sehari.

Terdahulu, Microsoft telah mengumumkan bahawa mereka mempunyai lebih daripada 25 juta pelanggan Game Pass dan akan menawarkan beberapa permainan Activision Blizzard ke dalam Xbox Game Pass dan PC Game Pass.

Menurut Phil Spencer, ketua konsol permainan Xbox, antara permainan keluaran Activision Blizzard yang ditawarkan adalah Call of Duty, Diablo dan World of Warcraft.

Pemilikan Microsoft terhadap Activision Blizzard telah mencabar modal perniagaan konsol tradisional Sony yang banyak bergantung pada tajuk eksklusif berprofil tinggi dan jualan perkakasan.

Sebanyak 30% hasil pendapatan Sony datang daripada permainan dan perkhidmatan rangkaian.

Menurut penganalisis Morningstar Research, Kazunori Ito, Sony bergelut untuk menyaingi Microsoft dari sehi wang yang boleh dibelanjakan untk membeli IP permainan popular dan kejatuhan sahamnya menggambarkan kebimbangan pelabur mengenai pengaruh Sony terhadap industri tersebut yang semakin berubah.

Dalam pada itu, presiden Bank Dunia, David Malpass mengkritik tindakan Microsoft yang berbelanja US$69 bilion bagi mengambil alih penerbit permainan video Activision Blizzard kerana menurutnya peruntukan tersebut sepatutnya disalurkan kepada negara-negara yang sedang bergelut dengan hutang akibat Covid-19.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat