Speaker Dewan Rakyat, John Bercow Nafi Undian Kedua Boris Johnson!

510

Speaker Dewan Rakyat, John Bercow mengatakan bahawa tidak akan ada undian untuk perjanjian Brexit seperti yang diharapkan oleh Perdana Menteri Boris Johnson.

Sebelum ini, laporan hujung minggu melaporkan keputusan undian tidak memihak kepada Brexit, dan mendesak Perdana Menteri UK Boris Johnson untuk memohon penangguhan Brexit.

Surat permohonan penangguhan telah pun dihantar dan kini keputusan akan bergantung pada EU27 untuk meluluskan penangguhan tersebut. Cadangan penangguhan Brexit berkemungkinan mengambil tempoh waktu sehingga Februari 2020.

Sekarang, ia terpulang kepada EU27 untuk meluluskan penangguhan tersebut. Pada peringkat ini, satu-satunya cara no-deal Brexit untuk berlaku adalah jika tidak ada kelulusan sebulat suara daripada kalangan ahli EU27.

Walaubagaimanapun,  John Bercow berpendapat bahawa undian terhadap isu ini adalah bersifat “ulangan dan tidak patut patut dilakukan” kerana ia adalah bentuk yang sama seperti undian yang dilakukan pada hari Sabtu.

Susulan kenyataan Bercow, matawang pound sedikit tertekan namun masih dalam paras yang kukuh dan kini didagangkan pada paras 1.2986 berbanding US dolar setakat jam 11.40p.m.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat