Syarikat Gergasi Di Asia Mula Intai Bitcoin & Ether- $40 Juta Dilaburkan Syarikat Ini!

843

Dalam pengumuman yang dibuat pada 7 Mac, syarikat teknologi China yang beribu pejabat di Daerah Siming, Meitu mengumumkan bahawa pihak mereka telah membeli BTC dan ETH bernilai $ 40 juta. Meitu merupakan salah satu syarikat gergasi yang disenaraikan di Bursa Saham Hong Kong sejak Disember 2016.

Pada awal Februari lalu, Tesla telah mengambil keputusan drastik dengan melaburkan $ 1.5 bilion dalam Bitcoin dan memberi ‘hint’ bahawa syarikat mereka akan mula menerima matawang kripto sebagai salah satu bentuk pembayaran. Langkah yang diambil Tesla ini telah membuka mata ramai pemain industri untuk terjun ke dalam pelaburan Bitcoin terutamanya di Barat.

Namun sejak bulan Mac ini bukan sahaja industri barat menceburkan diri dalam kripto tetapi juga dapat dilihat trend tersebut berlaku di Asia. Meitu pada minggu ini melaporkan telah membeli 380 BTC dan 15,000 ETH pada harga $ 47,105, dan $ 1473.

Meitu merupakan syarikat China yang disenaraikan dalam bursa Hong Kong yang mengambil keputusan untuk menambahkan kripto ke dalam portfolio mereka. Penganalisis melihat tindakan ini dapat mewujudkan kesan domino dalam ekosistem perniagaan China. Walaubagaimanapun harus diingatkan bahawa peraturan kripto di China dikira sebagai kategori ketat.

Tamsilnya, dengan pengumuman Meitu itu, dapat dijangkakan bahawa syarikat dan perniagaan Asia secara umumnya akan meluaskan pelaburan institusi dalam aset digital. Semasa penulisan, harga bitcoin telah melonjak $50,403.16 dan Ether melonjak ke $1,720.88.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat