Takut Disekat AS, Pesaing TikTok Beralih Arah Ke Singapura!

239

Bigo Technology, pesaing kepada aplikasi TikTok milik Bytedance telah memindahkan servernya dari Hong Kong ke Singapura, keluar dari jangkaun undang-undang keselamatan nasional yang baru dilaksanakan bahkan tidak mahu terikat dengan syarikat induknya di China.

Langkah itu diambil berikutan larangan India terhadap aplikasi firma itu pada tahun ini didorong oleh pertikaian antara New Delhi dan Beijing. Pada masa yang sama, Amerika Syarikat juga telah memperketat pengawasan terhadap beberapa buah syarikat milik China.

Sebelum ini, Presiden Donald Trump telah mengatakan bahawa Amerika Syarikat akan memberikan lebih banyak tekanan kepada syarikat milik China setelah mengancam untuk menyekat aplikasi video pendek TikTok milik ByteDance kerana kebimbangan berkaitan isu keselamatan data peribadi yang dikendalikannya.

Meskipun Bigo belum disenaraikan oleh pihak berkuasa Amerika Syarikat, namun syarikat tersebut perlu mengambil langkah berjaga-jaga.

Untuk pengetahuan semua, Bigo dimiliki oleh JOYY, sebuah syarikat teknologi China yang disenaraikan di Amerika Syarikat, namun ianya menjalankan operasi secara bebas. JOYY telah membelinya pada tahun lalu dalam perjanjian bernilai $ 2.1 bilion.

Ketua eksekutif JOYY, David Li, yang merupakan warganegara China, adalah pengasas bersama dan pengerusi kedua-dua buah syarikat berkenaan.

Di samping itu, Bigo dikhabarkan tidak menyediakan perkhidmatan di China serta mempunyai pengurusan, sumber dan infrastruktur sendiri, termasuk pusat data.

Berikutan dengan undang-undang keselamatan nasional Hong Kong yang baru memberikan Beijing kuasa untuk menuntut syarikat itu menyerahkan data penggunanya, Bigo, sama seperti firma teknologi global yang lain, telah bertindak untuk memindahkan servernya keluar dari kota semi autonomi itu, iaitu ke Singapura.

Oleh itu, kapasiti pusat data terbesar Bigo terletak di Singapura, dan beberapa buah negara lain di mana ia beroperasi, seperti India, Amerika Syarikat, Eropah dan Timur Tengah.

Namun, pemindahan tersebut tetap tidak mengubah keputusan India untuk menjalankan sekatan terhadap syarikat itu bersama dengan beberapa aplikasi China, pada bulan Jun kerana dianggap sebagai ancaman terhadap “kedaulatan dan integriti” negara Asia Selatan, setelah pertembungan India dengan China di sempadan Himalaya.

Lebih menyedihkan, India adalah antara pasaran terbesar di Bigo dan memiliki lebih daripada seperlima dari jumlah kakitangan globalnya yang berjumlah 5,000 orang. Oleh itu, Bigo mengatakan pihaknya telah meminta bantuan pemerintah Singapura dan India dalam menangani masalah tersebut. Namun, butiran lanjut tentangnya tidak didedahkan.

Sementara itu, Singapura adalah antara lokasi paling popular bagi firma China yang ingin melebarkan sayapnya ke luar negara, kerana etnik Cina merupakan sebahagian besar daripada penduduk negara berkenaan dan bahasa Mandarin banyak digunakan.

Selain itu, penularan wabak coronavirus yang memaksa orang untuk tinggal di rumah, Bigo telah menjadi pemacu pertumbuhan utama bagi syarikat induknya, JOYY. Bigo Live telah menyaksikan pertumbuhan pengguna aktif bulanan lebih dari 30% sejak awal tahun ini, dengan angka yang setara sebanyak 50% untuk Likee.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat