Tekanan Jualan BTC Kuat! Harga Bakal Gelincir Bawah $29K?

168

“Jatuh je la BTC sebab tak menaruh harapan sangat pun untuk naik tinggi dalam masa terdekat.”

Harga raja mata wang kripto Bitcoin (BTC) menjunam sehingga $29,675 dalam jangka pendek apabila para pelabur masih bimbang berhubung perkembangan pengawal selia dan halangan makroekonomi yang mampu mendorong harganya tergelincir di bawah $29,000.

Walaupun Hakim Analisa Torres dalam Summary Judgment mengumumkan bahawa Ripple (XRP) bukanlah sekuriti, keputusan mahkamah belum menentukan secara muktamad sama ada tawaran syiling permulaan (ICO) XRP akan diklasifikasikan sebagai tawaran sekuriti.

Oleh demikian, seluruh pasaran kripto termasuk BTC berkemungkinan menghadapi kejatuhan susulan kekurangan kejelasan ini dapat menyebabkan pelabur berasa gelisah.

Ditambah pula Binance yang bertindak memberhentikan 1,000 pekerja telah menimbulkan kebimbangan mengenai masa depan bursa kripto itu ekoran pemergian beberapa eksekutif utama dan tindakan mahkamah berterusan daripada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa (SEC).

Malah, harga BTC juga terkesan apabila pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) China perlahan pada 6.3% pada suku kedua disebabkan perang perdagangan berterusan dengan Amerika Syarikat (AS) serta usaha kerajaan untuk menangani hutang yang menyumbang kepada kelembapan.

Memandangkan faktor luaran dan keputusan yang masih belum selesai dapat memberi kesan negatif kepada dua bursa kripto terbesar, kemungkinan BTC untuk terjun di bawah $29,000 telah semakin meningkat.

Menerusi pemerhatian, pedagang profesional yang menggunakan leverage telah menunjukkan keyakinan tinggi terhadap niaga hadapan BTC tetapi tekanan jualan daripada pelabur runcit di Asia mengehadkan peningkatan keseluruhan untuk kripto.

Jadi di sini dapat dilihat bahawa tiada pemangkin khusus dapat menyekat potensi kenaikan harga BTC, selain daripada keadaan makroekonomi yang semakin teruk dan tanda-tanda kenaikan kadar faedah selanjutnya oleh Federal Reserve (Fed) pada tahun 2023.

Sehingga berita ini ditulis, harga BTC menjunam sebanyak 0.33% pada paras $30,190 dalam tempoh 24 jam lalu dengan modal pasaran $586 bilion seterusnya mencatatkan penurunan 1.11% sepanjang minggu lepas.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat