Tercungap Lepas Agresif Sangat Memanjat, EUR/USD Gagal Capai $1.0400

172

Mata wang US dolar masih mempamerkan pergerakan suram pada dagangan Khamis semalam, namun dilihat tidak meneruskan momentum penyusutan yang ketara pada Rabu lalu susulan data inflasi Amerika Syarikat (AS) telah diterbitkan.

Data indeks harga pengeluar AS telah mencatatkan kejatuhan pertama kali dalam tempoh lebih 2 tahun, susut 0.5% untuk bulan Julai pada terbitan di sesi New York semalam.

Pelabur walau bagaimanapun berwaspada untuk pergerakan pasaran di penghujung minggu susulan tercetus pecahan pendapat untuk jangkaan penetapan dasar monetari oleh Federal Reserve (Fed) sama ada bakal meneruskan kenaikan kadar faedah yang agresif ataupun memperlahankan kenaikan kadar.

Tumpuan akan terarah pula pada data tinjauan keyakinan pengguna AS pada sesi New York hari ini untuk pelabur menilai pergerakan US dolar pada dagangan penutup minggu ini.

Meneliti pergerakan harga pada carta pasangan mata wang EUR/USD, setelah harga melonjak ke paras 1.03600 ketika reaksi data inflasi diterbitkan Rabu lalu, harga sekali lagi menguji paras tersebut pada Khamis semalam namun gagal untuk melanjutkan kenaikan lebih tinggi melepasinya.

Justeru, jangkaan pelabur untuk melihat harga mencapai ke paras sasaran 1.04000 tidak kesampaian apabila harga susut semula di sesi New York semalam menuju ke zon 1.03000 semula sehingga dagangan bersambung ke sesi Asia pagi Jumaat ini.

Namun, pergerakan harga yang masih berlegar di atas paras sokongan Moving Average 50 (MA50) masih boleh memberi jangkaan untuk potensi harga meningkat semula untuk mengekalkan pergerakan pada trend bullish.

Sekiranya kenaikan berjaya dilakukan, paras rintangan pada 1.04000 kekal menjadi sasaran untuk diuji harga sekaligus mengatasi ketinggian yang dicapai sejak Rabu.

Dan kenaikan lebih tinggi melepasi paras tersebut pula akan menjangkakan harga untuk menuju sehingga sekitar 1.05000 sekaligus mencatatkan paras ketinggian terbaru 6 minggu.

Sebaliknya, jika harga susut di bawah paras 1.03000 dan bergerak di bawah paras MA50, pelabur perlu berwaspada untuk isyarat penurunan harga semula.

Jangkaan untuk penurunan harga dilihat akan menguji beberapa paras tumpuan sebelum ini iaitu pada 1.02400 dan seterusnya paras sokongan 1.01600.

Lihat gambar carta harga pasangan EUR/USD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat