Terkini: Sajid Javid Umum Perletakan Jawatan! Ini Yang Berlaku Pada Matawang GBP!

935

Berita tergempar, Sajid Javid telah mengambil keputusan untuk meletakkan jawatan sebagai ketua Kementerian Kewangan UK. Tindakan yang diambil beliau telah mengejutkan pasaran kewangan dan situasi politik di negara ini.

Sajid Javid telah berkhidmat sebagai Menteri Kewangan sejak Julai lalu ketika Boris Johnson buat pertama kali dilantik sebagai perdana menteri. Dengan ini beliau merupakan Ketua Kementerian Kewangan yang berkhidmat paling singkat sejak tahun 1970.

Berdasarkan jadual yang ditetapkan, Javid telah ditugaskan untuk membentangkan bajet kewangan UK pada bulan Mac iaitu bajet yang pertama UK selepas UK mengambil keputusan untuk berundur daripada Kesatuan Eropah. Pada hari Khamis, Johnson telah menstrukturkan kembali kabinetnya, dimana peguam negara U.K, Geoffrey Cox juga berundur daripada jawatan yang dipegangi beliau.

Terdapat laporan media yang menyatakan bahawa sebelum Javid meletak jawatan, beliau ditawarkan peluang untuk kekal dalam jawatan beliau namun dengan syarat beliau memecat penasihat terdekat beliau. Walaubagaimanapun beliau lebih memilih untuk berkata tidak dan mengambil keputusan untuk meletakkan jawatan.

Berdasarkan nukilan dalam Financial Times, terdapat percikan ketegangan antara menteri kewangan dan kalangan kumpulan kecil perdana menteri khususnya menjelang bajet kewangan yang akan dibentang dalam tempoh 4 minggu lagi. Dilaporkan Rishi Sunak yang sebelum ini berkhidmat sebagai Ketua Setiausaha Perbendaharaan sejak Julai 2019 akan mengantikan Sajid Javid.

Setakat ini pemain pasaran mengambil sikap berjaga-jaga. Matawang Sterling mengukuh tinggi selepas pengumuman tergempar perletakan jawatan Sajid Javid. Matawang Sterling didagangkan kukuh sebanyak 0.4% pada paras $1.3016 berbanding US dolar setakat jam 9.10 p.m.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat