Trader Yen dan Aussie Perlu Tahu Perkembangan Matawang Ini Segera!

62

Yen melemah di Asia apabila berikutan perdebatan eksekutif Fed bagi potensi kenaikan kadar pada tahun ini. Presiden Fed San Francisco, John Williams sekali mencetuskan provokasi apabila mencadangkan  kenaikan kadarseawal September.

USD/JPY meningkat 0.25%, sementara AUD/USD didagang 0.7677, merosot 0.12%.

USD/JPY 15 minit
USD/JPY 15 minit
AUD/USD 15 minit
AUD/USD 15 minit

US Dollar yang mengukur kekuatan Dollar AS kali terakhir dinilai pada 94.11.

Semalam, Dollar jatuh mendadak pada Khamis apabila minit mesyuarat FOMC gagal memberi petunjuk terhadap hala tuju kadar dalam jangka masa akan datang.

Pelabur hari in masih bertindak balas terhadap keputusan mesyuarat terbabit apabila ada sebilangan ahli mesyuarat berpendapat kadar perlu dinaikkan sebelum akhir tahun manakala sebahagian lagi sebaliknya.

Sebarang kenaikan kadar oleh Fed pada tahun ini dilihat sebagai kenaikan harga untuk US Dollar kerana pelabur asing ingin mengambil kesempatan terhadap hasil yang lebih tinggi.

Sementara itu, pada pagi Khamis, Bank Pusat Eropah mengeluarkan minit mesyuarat julai Majlis Pertadbir yang pertama kali nya sejak Brexit. Mesyuarat terbabit bakal membincangkan langkah untuk menangani ketidaktentuan politik dan visi yang jelas untuk masa depan Kesatuan Eropah. Sejak UK meninggalkan kesatuan itu, Majlis Pentadbir mengekalkan kadar faedah tidak berubah pada nilai 0%.

Dalam laporan lain, jumlah pengangguran dilaporkan pada angka 262,000, lebih baik dari minggu sebelumnya.

Disamping itu, matawang USD/JPY berada ada angka tercorot dalam tempoh setahun.

Ini terjadi berikutan komen dari Timbalan Menteri Kewangan Hal Ehwal Antarabangsa, Masatsugu Asakawa memberitahu bahawa Kementerian Kewangan Jepun boleh campur tangan dalam pasaran kewangan jika yen mencatatkan turun naik secara mendadak.

Baca artikel sebelum ini : Data Fed Philadelphia bercampur-campur

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat