Trump Kantoi Punya Akaun Bank Rahsia Di China?

1,681

Rekod cukai Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump menunjukkan bahawa beliau telah menjalankan projek perniagaan yang luas di China selama bertahun-tahun dan bahkan mempunyai akaun bank China, lapor The New York Times pada Selasa.

Analisis rekod cukai Trump menunjukkan bahawa presiden itu memegang akaun bank di China yang tidak termasuk dalam pendedahan kewangan awamnya kerana dipegang di bawah nama korporat. Beliau juga dilaporkan mempunyai akaun bank di Britain dan Ireland.

Akaun ini, dilaporkan telah dikendalikan oleh syarikat milik beliau iaitu Trump International Hotels Management dan membayar cukai $188,561 di negara itu dari 2013 hingga 2015.

Walaupun rekod cukai tidak menunjukkan berapa banyak wang yang dipindahkan melalui akaun asing Trump, Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri memberi mandat kepada pemfail untuk mendedahkan bahagian pendapatan yang berasal dari negara asing. Pengurusan Trump International Hotel melaporkan hanya beberapa ribu dolar dari China.

Bagaimanapun, peguam Pertubuhan Trump, Alan Garten memberitahu New York Times bahawa pejabat firma itu ‘tidak aktif’ sejak 2015 dan tidak pernah digunakan untuk tujuan lain kecuali untuk membayar cukai tempatan di China.

Rekod cukai tersebut juga menunjukkan bahawa Trump telah melabur sekurang-kurangnya $192,000 di lima syarikat yang ditubuhkan untuk mengusahakan projek di China selama beberapa tahun, menurut Times.

Sejak 2010, syarikat-syarikat tersebut telah menuntut perbelanjaan sekurang-kurangnya $97,400.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat