Ulasan Berita Saham Lokal Untuk Trader Pada Hari Ini – 11/06/2019

243

Bursa Malaysia pada hari ini ditutup rendah berikutan aktiviti pengambilan untung di kaunter saham yang melonjak naik. Indeks FTSE Bursa Malaysia KLCI (FBM KLCI) ditutup 4.27 mata lebih rendah pada 1,651.20 berbanding 1,655.47 pada 5 petang hari Isnin.

Walaubagaimanapun, kedudukan pasaran masih positif dengan kaunter yang mencatat keuntungan lebih tinggi berbanding kaunter rugi. Sentimen pada ketika ialah hubungan perdagangan antara US-China yang tidak menentu dan para pelabur menunggu Sidang Kemuncak G-20 di Jepun sebagai petunjuk baharu dalam pertikaian perdagangan antara kedua-dua ekonomi terbesar dunia itu.

Bagi berita korporat pada hari ini, Matrix Parking Solution Holdings Bhd yang merupakan penyedia perkhidmatan pengurusan tempat kereta merancang untuk memperluaskan kemudahan parkirnya di Johor Bahru. Syarikat ini memperuntukkan 30% daripada keuntungan bersihnya kepada para pemegang saham setiap tahun.

Radiant Globaltech Bhd merancang untuk mengukuhkan lagi porfolio luar negara dengan memperluaskan lagi perniagaanya di Asia Tenggara. Dengan kutipan IPO sebanyak RM10.6 juta, firma tersebut merancang untuk melebarkan sayapnya di Indonesia, Myanmar dan Thailand pada tahun hadapan.

Terminal Cruise Antarabangsa Melaka Gateway yang menjadi bahagian daripada projek Melaka Gateway dijangka bakal siap pada September tahun hadapan. KAJ Development menjangkakan para pelancong bakal melawat ke Melaka dengan menaiki kapal cruise. Selain itu, projek Melaka Gateway dijangka bakal menawarkan peluang pekerjaan sehingga 45 000 ke 60 000 pekerjaan.

Pasaran hadapan minyak sawit Malaysia mencatat peningkatan sehingga 1% pada hari Selasa selepas 2 sesi mencatat kejatuhan. MPOB bakal mengeluarkan laporan inventori, pengeluaran dan eksport untuk bulan Mei pada 12 Jun ini.

Malaysia mencatat peningkatan dalam jualan borong dan runcit dengan peningkatan sebanyak 5.3% kepada RM105.1 billion pada bulan April 2019 berbanding tahun lalu di bulan yang sama.

Penganalisis Affin Hwang Investment Bank Bhd menurunkan taraf Digi.Com Bhd daripada posisi membeli kepada posisi memegang.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat