Ulasan Menteri Perniagaan UK Terhadap Perjanjian Brexit

412

Kegagalan untuk mencapai perjanjian Brexit akan mendatangkan malapetaka kepada sektor perniagaan UK, terutamanya pengeluar yang bergantung pada rantaian bekalan .

Pandangan itu diutarakan oleh Menteri Perniagaan Richard Harrington, dalam wawancaranya pada hari Selasa bagi mempertahankan hak syarikat dan menyuarakan kebimbangan mereka.

“Ia akan menjadi benar-benar bencana untuk perniagaan di negara ini,” kata Harrington.

Ditambah pula dengan tempoh Brexit kurang dari sembilan bulan, Britain dan EU belum lagi memulakan rundingan substantif mengenai bentuk hubungan perdagangan masa hadapan terutamanya mengenai pengaturan kastam dan bagaimana untuk mengekalkan sempadan terbuka antara Ireland dan Ireland Utara.

Kenyataan Harrington itu bagi menunjukkan betapa pentingnya untuk mempertimbangkan lebih dalam pengaruh perniagaan terhadap pembentukan dasar Brexit. Ditambah ketika ini perdana menteri kini sedang merangka rancangan untuk menjaga U.K. yang berkait rapat dengan peraturan pasaran Eropah setelah Brexit.

Pada bulan lepas Airbus SE dan BMW AG telah memberi amaran bahawa mereka akan menarik pelaburan dari UK jika halangan diletakkan bagi perdagangan dengan EU. Tindakan mereka ini telah dapat kritikan.

Namun Harrington mengulas bahawa penggubal undang-undang tidak memahami bagaimana perniagaan berfungsi. Bagi Harrington, Airbus dan syarikat-syarikat lain mempunyai hak untuk menyuarakannya kerana mereka telah banyak melabur di negara ini, menggaji begitu banyak orang dan bertanggungjawab untuk beratus juta paun eksport.

Justeru beberapa bentuk pengiktirafan bersama antara EU dan U.K. adalah penting, supaya tidak merosakkan industri termasuk ubat-ubatan, pembuat kereta, dan aeroangkasa, katanya.

“Sangat sukar untuk melihat bagaimana syarikat multinasional dapat diteruskan” di UK jika mereka terpaksa mematuhi dua rejim pengawalseliaan yang berasingan untuk mengekalkan eksport ke EU sambil menawarkan perkhidmatan di pasaran domestik, katanya.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat