Ulasan Pergerakan Pasaran Tukaran Matawang Sepanjang Minggu Ini (17-21 Julai)

78

US dolar sekali lagi tersungkur minggu ini dan kali ini matawang greenback mengalami kerugian yang lebih banyak berikutan risiko politik dan polisi US.

Dengan kejatuhan yang agak besar oleh US dolar, telah memberi faedah kepada matawang lain sehinggakan terdapat ‘breakout‘ yang signifikan jika dilihat kepada satu-satu pasangan matawang melibatkan USD.

US dolar memulakan minggu ini dengan terus melemah pada Isnin apabila maklumat pasaran minggu lalu (10-14 Julai) dilihat cenderung menolak US dolar ke bawah dengan komen dovish Yellen di Kongres dan data inflasi US yang meleset dari jangkaan. Hal ini sekaligus mengheret potensi kenaikan kadar faedah semakiin rendah di masa hadapan.

Dengan data-data yang mengecewakan ini, US dolar dihentam beberapa kali oleh faktor politik US apabila Republikan sekali lagi gagal menggantikan Obamacare apabila dua ahli Republikan menentang rang undang-undang baru kesihatan yang dibuat oleh kerajaan Trump. Hal ini sekaligus menimbulkan persoalan tentang kredibiliti Presiden Trump dalam mengemudi negara ekonomi terbesar itu.

Risiko politik itu tidak berakhir di situ sahaja, dengan laporan pada Khamis di mana Bloomberg melaporkan bahawa ‘Special Council‘ sedang menyiasat potensi hubungan antara kempen pilihanraya Donald Trump dan Rusia tahun lalu sedang membuat siasatan yang lebih menyeluruh melibatkan transaksi perniagaan Trump dan individu yang berkaitan.

Dalam temubual di dalam BloombergTV, wartawan mengibaratkan perkara ini sebagai “perkembangan yang sangat dramatik dalam siasatan” dan ini mampu membawa “bahaya yang besar” kepada Presiden.

Belum sempat US dolar memulih, ia dihentam sekali lagi dengan kenaikan matawang Euro pada Khamis semasa penetapan polisi monetari ECB di mana ada isyarat bahawa masa depan program pembelian aset akan dibincangkan pada musim luruh dan lebih spesifik pada Oktober. Perkembangan terbaru ini menunjukkan bank pusat cuba membuka pintu kepada ‘tapering‘ pembelian bon semasa dan ini dilihat oleh pasaran sebagai sesuatu yang positif.

Sebelum kita meneruskan kepada ulasan kalendar ekonomi sepanjang minggu ini kita lihat dahulu julat pergerakan pasangan matawang utama dunia pada minggu ini dan minggu lepas untuk melihat perbezaan antara kedua-dua tempoh ini.

10 – 14 Julai 17 – 21 Julai
Eur/Usd- naik 119 pip Eur/Usd- Naik 248 pip
Usd/Jpy– jatuh 224 pip Usd/Jpy– Jatuh 186 pip
Gbp/Usd– naik 303 pip Gbp/Usd– Jatuh 192 pip
Usd/Chf- 98 pip volatile Usd/Chf- Jatuh 220 pip
Usd/Cad– jatuh 299 pip Usd/Cad– Jatuh 179 pip
Aud/Usd– naik 247 pip Aud/Usd– Naik 203 pip
Nzd/Usd– naik 167 pip Nzd/Usd– Naik 196 pip

Tanpa membuang masa lagi mari kita lihat ulasan kalendar ekonomi utama sepanjang minggu ini.

1. Data pertumbuhan ekonomi China (Isnin)

Ekonomi China berkembang pantas lebih daripada jangkaan pada suku kedua tahun 2017 disokong oleh sektor tradisi ekonomi kedua terbesar dunia ini. Keluaran Dalam Negara Kasar, KDNK (GDP) berkembang 6.9% pada suku kedua tidak berubah daripada suku pertama. Jangkaan bagi data kali ini ialah kenaikan 6.8%.

2. Inflasi Zon-Eropah (Isnin)

Harga pengguna Zon-Eropah susut pada Jun (inflasi tahunan) kepada 1.3% daripada 1.4% yang direkod pada Mei. Bacaan kali ini sejajar dengan jangkaan pasaran. Inflasi-teras juga menepati jangkaan dengan bacaan meningkat kepada 1.1% daripada 0.9% sebelum ini. Dengan tidak mengambil kira harga tenaga, inflasi dari tahun ke tahun naik dari 1.1% kepada 1.2%.

3. Harga pengguna, CPI New Zealand (Selasa)

Inflasi di New Zealand tidak berubah pada suku kedua yang menunjukkan kejatuhan harga minyak mentah membenam kenaikan kos dalam keseluruhan ekonomi. Harga pengguna (CPI) mencatat bacaan sifar peratus pada suku kedua berbanding kenaikan 1% pada suku pertama. Jangkaan bagi data kali ini ialah harga meningkat sebanyak 0.2%.

4. Harga pengguna CPI United Kingdom (Selasa)

Harga pengguna (CPI) UK jatuh dalam tempoh 12 bulan sehingga Jun kepada 2.6% berbanding jangkaan 2.9% dan bacaan sebelum ini 2.9% pada Mei. Bacaan tahunan ini juga adalah yang pertama kali merosot sejak Oktober 2016.

5. Data pekerjaan Australia (Khamis)

Keadaan pasaran pekerjaan di Australia semakin baik pada Jun, apabila jumlah pekerjaan meningkat selama empat bulan berturut-turut yang banyak disokong khsusnya oleh pekerjaan sepenuh-masa.

Pekerjaan sepenuh-masa pula mempamerkan prestasi menggalakkan dengan menambah 62,000 pekerjaan berbanding Mei yang mencatat 53,400. Manakala pekerjaan separuh-masa merosot 48,000 berbanding pengurangan 10,100 sebelum ini.

6. Penetapan polisi monetari Bank of Japan (Khamis)

Bank of Japan (BoJ) mengekalkan polisi monetarinya di mana pembuat-pembuat polisi menegaskan komitmen mereka untuk menyokong pertumbuhan ekonomi dan inflasi melalui rangsangan monetari yang tinggi.

Dalam membuat keputusan ini, bank pusat juga menurunkan ramalan inflasi bagi tahun 2017-2018 dan 2018-2019. Sebaliknya, ramalan pertumbuhan dinaikkan lebih tinggi dalam tempoh sama.

7. Rundingan penuh UK-EU pusingan pertama (Khamis)

Rundingan pusingan pertama antara British dan Kesatuan Eropah berakhir dengan sedikit persamaan dalam pendirian kedua-dua pihak, tetapi masih ada perbezaan yang besar dari segi ‘hak kerakyatan’ dan juga ketidaktentuan dalam pembayaran kewangan termasuk sempadan Ireland.

Di pihak UK pula, David Davis melihat rundingan empat hari yang bermula Isnin menunjukkan ‘kemajuan’ dan ‘banyak perkara yang positif’.

Namun, Davis enggan mengesahkan sama ada Britain ketika ini akan membuat pembayaran kepada EU sebagai yuran perpisahan daripada blok tersebut.

8. Jualan runcit UK (Khamis)

Jualan runcit di UK naik 0.6% pada Jun berbanding jangkaan kenaikan hanya 0.4% dan kemerosotan 1.2% yang dicatat sebelum ini pada Mei. Dari segi tahun ke tahun, pertumbuhan mengukuh sehingga 2.9% daripada 0.9% sebelum ini dan juga melebihi jangkaan pasaran 2.5%.

9. Penetapan polisi monetari European Central Bank (Khamis)

European Central Bank (ECB) mengekalkan polisi seperti yang dijangka. Kesimpulan dari kenyataan polisi menunjukkan ECB masih mengekalkan frasa atau bait-bait perkataan yang menggambarkan bank pusat masih melihat kebarangkalian kepada tambahan rangsangan monetari.

Dalam sidang media, walau dengan komen yang lebih positif, Draghi menegaskan bahawa pertumbuhan belum lagi dipindahkan kepada pengukuhan inflasi. Walaupun faktor yang mengekang inflasi dijangka sementara, ia akan kekal dalam suatu tempoh.

Tambahnya, tiada tarikh khusus untuk membincangkan perubahan pelonggaran kuantitatif (QE) tetapi menjangka ia sepatutnya dibincangkan pada musim luruh.

10. Laporan kontroversi siasatan terhadap Trump (Khamis)

Bloomberg melaporkan bahawa ‘Special Council‘ sedang menyiasat potensi hubungan antara kempen pilihanraya Donald Trump dan Rusia tahun lalu sedang membuat siasatan yang lebih menyeluruh melibatkan transaksi perniagaan Trump dan individu yang berkaitan.

Dalam temubual di dalam BloombergTV, wartawan mengibaratkan perkara ini sebagai “perkembangan yang sangat dramatik dalam siasatan” dan ini mampu membawa “bahaya yang besar” kepada Presiden.

11. Harga pengguna CPI Kanada (Jumaat)

Harga pengguna (CPI) di Kanada menyusut 0.1% pada Jun sejajar dengan jangkaan pasaran berbanding kenaikan 0.1% pada Mei. Dalam tempoh 12 bulan sehingga Jun, data CPI naik 1.0% dari 1.3% sebelum ini. Inflasi-teras (Core-CPI) naik 0.1% pada Jun dengan bacaan tahunan (12 bulan sehingga Jun 2017) tidak berubah dari 0.9%.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat