Unjuran Terkini IMF Tambah Tekanan Terhadap Eropah- Ekonomi Masih Kekal Berisiko!

348

Institusi Dana Kewangan Antarabangsa pada hari Selasa telah mengubah sedikit pandangan yang diutarakan sebelum ini dengan berpendapat bahawa ekonomi global dijangka akan sedikit lebih positif pada tahun ini. Walaubagaimanapun, IMF memberi amaran bahawa pemulihan ekonomi dijangka akan menelan masa yang lebih lama dan tidak menentu.

Ekonomi global dijangkakan akan menguncup sebanyak 4.4% pada tahun 2020 berbanding ramalan sebelum ini yang menjangkakan penguncupan sebanyak 4.9% pada bulan Jun. Unjuran IMF juga menjangkakan bahawa penjarakan sosial akan tetap berlaku sehingga tahun 2021.

Pengubahsuaian bacaan adalah didorong oleh pertumbuhan ekonomi maju dan China juga catat pemulihan yang lebih pesat pada suku ketiga. Disisi lain ekonomi global dijangkakan akan kembali pulih namun mengambil masa dan penuh ketidakpastian kerana prospek di beberapa negara ekonomi berkembang semakin buruh.

Ekonomi Amerika Syarikat dijangka menguncup sebanyak 4.3% pada tahun ini dan beberapa ekonomi sepertik negara UK, Perancis, Itali dan Sepanyol akan menguncup sekitar 10%.

IMF juga memberi amaran dan menasihati agar pemerintah melaksanakan polisi dengan bijak bagi mencegah jurang pengagihan pendaptan walaupun jumlah hutang awam meningkat.

Akhir sekali, IMF turut menegaskan bahawa ketegangan geopolitik, konflik perdagangan, bencana alam, perubahan keadaan pembiayaan dan penularan pandemik selanjutnya tetap menjadi risiko penurunan terhadap unjuran IMF.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat