US Dolar Kekal Susut, Namun Apakah Yang Menjadikan Kegelisahan Pasaran Pada Minggu Ini?

261

US dolar susut pada hari Isnin namun penyusutan tersebut terbatas berikutan dikawal oleh data minggu lalu yang menunjukkan inflasi pengeluar A.S meningkat lebih daripada jangkaan bulan lepas, mengukuhkan pandangan bahawa Rizab Persekutuan mungkin perlu mengekalkan kadar faedah lebih tinggi untuk lebih lama.

Mata wang US membuat pengukuhan paling tinggi berbanding mata wang lain terutama berkaitan komoditi seperti dolar Australia dan New Zealand namun mengukuh sedikit sebanyak 0.5% berbanding pound selepas data menunjukkan ekonomi UK pulih pada Oktober.

Mata wang pound sterling mengukuh 0.2% pada $1.2287, setelah merosot ke sesi rendah $1.2207, dan turun 0.1% berbanding euro pada 86.03 pence.

Pada minggu, pasaran akan memberi tumpuan lebih kerana padat dengan data-data makro yang bakal dikeluarkan. Dimana, empat bank pusat utama mengadakan mesyuarat dasar terakhir mereka tahun ini, ditambah dengan data inflasi pengguna dari Amerika Syarikat yang boleh memainkan peranan penting dalam menentukan prospek kadar faedah AS dan dolar.

Rizab Persekutuan A.S., Bank Pusat Eropah, Bank of England dan Bank Negara Switzerland semuanya dijangka akan mengeluarkan keputusan kadar.

Euro mengurangkan kerugian semalaman dan mengukuh 0.4% kepada $1.0567. Mata wang tunggal Eropah itu telah mengukuh hampir 8% setakat ini pada suku keempat, kerana pelabur sebelum ini bergantung pada ECB yang berpegang kepada kursus kenaikan kadar yang agresif.

Jangkaan tersebut telah agak terjejas dan pasaran wang menunjukkan ECB kemungkinan besar akan menaikkan kadar hanya setengah mata peratusan minggu ini.

Fed secara meluas dijangka menyampaikan kenaikan kadar pada saiz yang sama selepas beberapa siri kenaikan 75 mata asas, terutamanya memandangkan kesempitan dalam pasaran buruh dan ekonomi yang cukup berdaya tahan.

Data hari Jumaat yang menunjukkan harga pengeluar AS meningkat 7.4% tahun ke tahun pada bulan November, berbanding ramalan untuk kenaikan 7.2%, telah mengingatkan pelabur tentang bagaimana inflasi melekit terbukti.

“Terdapat sedikit kebimbangan tentang bagaimana inflasi akan kekal tinggi dan akan menggalakkan Fed mengekalkan dasar pada tahap yang terhad untuk lebih lama daripada yang dijangkakan sebelum ini,” kata Carol Kong, pakar strategi mata wang di Commonwealth Bank of Australia.

Data inflasi pengguna untuk November akan dikeluarkan pada hari Selasa dan dijangka menunjukkan peningkatan 6.1% dalam bacaan teras, yang tidak termasuk harga makanan dan tenaga, turun daripada 6.3% pada bulan Oktober.

Berbanding yen dolar mengukuh 0.2% kepada 136.78. Dolar Australia terakhir turun 0.4% pada $0.6772, manakala jatuh 0.2% kepada $0.6406.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat