US Dolar Masih ‘Hanyut’, Kemanakah Halatuju US Dolar?

533

Pada hari Isnin, US dolar meneruskan penyusutan yang dialami minggu lepas yang merupakan penurunan terbesar sejak Julai selepas Federal Reserve mengurangkan retorik ‘hawkish’ dan data pekerjaan AS menunjukkan tanda-tanda perlahan.

Indeks US dolar berada di sekitar paras terendah 6-1/2 minggu pada 104.84, selepas jatuh kira-kira 1.4% minggu lepas. Euro pula mengukuh 0.09% kepada paras tertinggi 7-1/2 minggu pada $1.0738.

Saham dunia juga mengalami minggu terkuat dalam setahun minggu lepas apabila jangkaan bahawa Fed telah selesai menaikkan kadar faedah. Indikator lain seperti data pekerjaan AS yang lemah, data pengeluaran yang lebih lembut, dan penurunan hasil bon jangka panjang juga memberi kesan negatif kepada US dolar, sementara menggalakkan kenaikan mata wang sterling dan dolar Aussie, dan menyebabkan yen mengukuh dari paras terendah sebanyak 150 per US dolar.

Dane Cekov, strategis FX utama di Nordea, berpandangan langkah minggu lalu sebagai “reaksi berlebihan”, sambil mengatakan data pekerjaan adalah “bercampur”. “Anda masih boleh melihat US dolar yang agak lemah dalam jangka pendek, namun jika kenaikan euro-dolar berterusan, ia perlu mendapat sokongan dari data-data lain.”

Data pertumbuhan dan inflasi terkini dari zon euro dan kajian pembuatan dari China menunjukkan perkara tersebut.

Kekhuatiran akan kemeleseatan dalam zon Eropah dilihat semakin mengkhuatirkan pada hari Isnin selepas kajian menunjukkan penurunan aktiviti perniagaan dipercepatkan bulan lalu dengan permintaan dalam sektor perkhidmatan yang lemah .

“PMI terakhir yang dikeluarkan hari ini, konsisten dengan ramalan kami bahawa KDNP zon Eropah akan menyusut lagi dalam suku ke-4,” kata pakar ekonomi Capital Economics Europe, Adrian Prettejohn.

Dapatan mendapati menunjukkan kemungkinan sekitar 80% bahawa Bank Pusat Eropah akan menurunkan kadar menjelang April dan sekitar 90% peluang bahawa Fed telah mengakhiri kenaikan kadar, dengan 86% peluang bahawa langkah pertama Fed untuk melonggarkan dasar akan datang seawal Jun.

Pengerusi Fed, Jerome Powell, yang bercakap tentang risiko ekonomi yang seimbang, telah menghantar hasil bon jangka pendek lebih rendah pada minggu lalu, dengan penurunan lebih lanjut selepas data AS yang lebih lemah.

Hasil bon dua tahun telah merosot sebanyak 25 mata asas dalam lebih kurang dua minggu, manakala hasil bon sepuluh tahun kekal di paras terendah lima minggu dan terakhir berada pada 4.593%.

Yen Jepun merosot 0.2% kepada 149.62.5 per US dolar. Cekov dari Nordea berkata yen mungkin perlu berada di kawasan 155 per dolar untuk pihak berkuasa Jepun mempertimbangkan campur tangan atau untuk membincangkan mata wang tersebut.

Sterling mengukuh 0.4% kepada $1.2425. Data KDNK Britain bagi suku ketiga dijadualkan minggu ini dan walaupun pound telah melonjak dengan kukuh pada minggu lepas dalam pasaran yang sangat singkat pada mata wang tersebut, ia masih turun kira-kira 5.5% sejak puncak Julai.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat