USD Berwaspada, Aussie Dan Yen Pula Merosot Pada Dagangan Asia Pagi Ini

400

Dagangan dolar dalam keadaan berjaga-jaga menantikan keputusan penetapan kadar faedah dalam mesyuarat dasar monetari awal pagi Khamis.

Jangkaan kadar faedah dalam mesyuarat FOMC kali ini adalah kekal di paras sebelumnya dan seterusnya pelabur akan memberi perhatian terhadap kenyataan susulan bank pusat berkenaan isyarat tindakan kenaikan kadar untuk masa akan datang.

Dagangan Selasa semalam melihatkan matawang Pound Sterling goyah ekoran kebimbangan terhadap permintaan Perdana Menteri Britain, Theresa May untuk tempoh lanjutan rundingan Brexit yang mengalami komplikasi bersama Kesatuan Eropah.

Namun, Pound dilihat bergerak stabil pada dagangan Rabu dengan jangkaan bahawa Kesatuan Eropah bakal meluluskan penangguhan pada rundingan Brexit berdasarkan laporan daripada Bloomberg.

Pasaran Asia pagi ini melihatkan matawang komoditi dolar Australia mengalami kejatuhan nilai. Ini adalah disebabkan oleh ucapan Timbalan Gabenor Reserve Bank of Australia (RBA) yang menggalakkan bank-bank komersial untuk tidak terlalu mengetatkan syarat pinjaman dengan menitikberatkan kemampuan isi rumah untuk berhutang. Ini memberi isyarat situasi pinjaman yang longgar di barat Australia.

Susulan ucapan tersebut telah menyaksikan dagangan Aussie menjunam pada sesi pasaran Asia pagi ini turut lemah berbanding dolar AS yang sedang berwaspada menjelang keputusan mesyuarat FOMC.

Turut sama mengikut jejak Aussie pada dagangan awal pagi Rabu adalah matawang safe-haven Yen. Yen turut menunjukkan kejatuhan nilai dagangan sesi Asia hari ini ekoran laporan daripada Reuters berkenaan dasar monetari oleh bank pusat Jepun menerusi minit mesyuarat pada Januari yang dikeluarkan pada awal pagi ini.

Majoriti ahli Lembaga bank pusat bersetuju untuk mengekalkan program ransangan semasa untuk kestabilan pertumbuhan ekonomi di Jepun. Ada juga yang berpendapat tindakan yang terlalu tergesa-gesa dalam keadaan yang tidak menentu akan membawa kepada ketidakseimbangan kewangan dan menjejaskan ekonomi semasa.

Tindakan untuk mengekalkan dasar monetari sedia ada adalah perlu sementara sasaran inflasi tercapai. Dengan itu, pelabur yang melihat gambaran dovish bank pusat tersebut telah membuatkan nilai dagangan Yen menurun pada dagangan Asia hari ini.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat