Walaupun Sentimen Tidak Menentu, Matawang Ini Masih Mampu Meningkat

331

US dolar sedikit goyah berbanding kebanyakan matawang utama dalam sesi dagangan yang tidak menentu pada hari Rabu, di tengah-tengah ketidakpastian mengenai pakej rangsangan AS, Brexit dan pandemik coronavirus.

Memasuki sesi Eropah, indeks dolar yang mengukur kekuatan dolar greenback berbanding sekumpulan matawang utama susut 0.2% pada 90.38.

Walaupun matawang utama mula meningkat, namun pergerakan yang dipamerkan agak terbatas memandangkan sentimen masih dipengaruhi oleh kebimbangan terhadap varian baru coronavirus di UK.

Turut menambah ketidakpastian dalam pasaran adalah selepas Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump menggesa supaya Kongres untuk meminda pakej rangsangan yang telah dipersetujui dengan meningkatkan jumlah bantuan untuk rakyat Amerika dan mengancam tidak akan menandatanganinya jika ia dilihat tidak sesuai.

Sekiranya Trump tidak menandatangani rang undang-undang tersebut, ia akan terhapus serta merta setelah Kongres ditangguhkan. Ini akan menjadikan perbincangan selama berbulan-bulan sebelum ini menjadi sia-sia. Bukan itu sahaja, malah, kerajaan AS juga akan ditutup jika Trump tidak menandatanganinya.

Matawang pound sedikit meningkat hari ini, namun kekal di bawah tekanan berikutan berita bercampur-campur mengenai Brexit. Ketua perunding EU, Michel Barnier mengatakan perbincangan berada pada ‘titik penting’ dengan berbaki 8 hari lagi sehingga tempoh peralihan tamat.

Di sisi lain, dolar Aussie dan New Zealand turut mempamerkan kenaikan, mengakhiri episod kejatuhan 3 hari berturut-turut. Sementara euro pula didagangkan meningkat, menghampiri paras harga 1.22000 selepas kejatuhan ketara awal minggu ini.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat