Warren Buffett Bertegas Dakwa Matawang Kripto Tiada Nilai!

1,476

Apabila disebut sahaja nama Warren  Buffett, umum mengetahui bahawa beliau merupakan seorang figura hebat dalam dunia pelaburan. Semalam, CEO dan Pengerusi Berkshire Hathaway kembali mencetuskan kontroversi dan bertegas menyatakan pendiriannya berkenaan matawang kripto.

Menurut Warren Buffett, matawang kripto tiada nilai dan tidak akan membuahkan apa-apa hasil. Selain itu, beliau mendedahkan bahawa beliau langsung tidak memiliki apa-apa matawang kripto dan tidak akan melibatkan diri dalam matawang tersebut.

Untuk pengetahuan semua, beliau telah lama mengkritik syiling digital terbesar di dunia iaitu Bitcoin malah menyifatkannya sebagai ‘racun yang merosakkan’ dan tidak boleh dianggap sebagai matawang.

Di samping itu, rakan kongsi Warren Buffett iaitu Charlie Munger turut bersetuju dengan dakwaan berkenaan serta menggelarkan matawang kripto sebagai ‘kotoran’ yang akan menjejaskan institusi kewangan.

Sebagai salah satu usaha untuk mengubah persepsi Warren Buffett terhadap matawang kripto, seorang pengasas matawang kripto TRON merangkap CEO syarikat BitTorrent yang dikenali sebagai Justin Sun telah memenangi tawaran $4.57 juta dalam lelongan amal untuk majlis makan malam bersama figura hebat berkenaan.

Melalui pertemuan tersebut, Warren Buffett menyatakan bahawa majlis makan malam tersebut dijadikan sebagai medium untuk bertukar-tukar pendapat bersama beberapa individu penting dalam dunia matawang kripto. Namun begitu, ianya tidak dapat mengubah pendirian masing-masing terhadap Bitcoin.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat