Warren Buffett Pada Usia 6 Tahun Hanya Sebagai Penjual Gula-Gula Getah

552

Awal September, industri kewangan dikejutkan dengan pelaburan serentak yang dilakukan oleh Warren Buffett ke atas 5 syarikat Jepun dengan jumlah keseluruhan cecah $6 bilion.

Siapakah beliau?

Warren Buffett merupakan ikon pelaburan dan pengerusi Berkshire Hathaway untuk tujuh dekad lamanya.

Percaya atau tidak, figura kelahiran Omaha itu mula membuat pelaburan pada 1942 ketika berusia 11 tahun! Beliau telah membeli tiga saham syarikat minyak, Cities Service pada harga $38 per saham sebelum menjual saham tersebut pada $40.

Dengan keuntungan hanya $2, Buffett menyedari pelaburan memerlukan kesabaran kerana selepas itu harga saham tersebut melonjak kepada $200 per saham.

Sebenarnya sejak usia 6 tahun lagi Buffett sudah didedahkan dengan perniagaan dengan menjual gula-gula getah dan botol Coca-Cola di kawasan kejiranannya.

Selepas berpindah di Washington pada usia 13 tahun, Buffett bangun seawal 4.30 pagi untuk mengedarkan surat khabar The Washington Post dan majalah. Beliau juga menjual stem dan bola golf terpakai, termasuk membeli mesin pinball untuk diletakkan di kedai gunting rambut.

Daripada keuntungannya bernilai $2,000 pada usia 15 tahun, Buffett melabur sebanyak $1,200 kepada ladang Nebraska yang berkeluasan 40 ekar. Keseluruhannya, beliau berjaya mengumpul sebanyak $5,000 (bersamaan $53,000 nilai semasa) sebelum berusia 20 tahun.

Buffett membuka syarikat pelaburan, Buffett Partnership pada 1956 setelah berkhidmat bersama mentornya, Benjamin Graham selama dua tahun di New York. Syarikat tersebut bersandarkan $100 daripada pendapatannya dan $105,000 daripada pelaburan dari kakaknya, Doris dan emak saudaranya, Aunt Alice termasuk ayah mertuanya.

Pada 1962, Buffett membuat pelaburan pertamanya ke atas Berkshire Hathaway dan setahun kemudian, beliau menjadi pemegang saham terbesar syarikat itu. Tahun 1965, Buffett Partnership memiliki sepenuhnya Berkshire Hathaway dan melantik presiden baru manakala beliau sebagai pengerusi.

Buffett mula tertarik untuk membuat pelaburan di dalam perniagaan insurans. Maka pada 1967, beliau membeli National Indemnity Company dan membuat pelaburan berjumlah $4 juta ke atas GEICO pada 1976.

Berkshire Hathaway mencatat rekod $1,000 per saham pada 1983 selepas pelaburan Buffett ke atas Washington Post Company, GEICO, ABC Broadcasting dan RJ Reynolds pada 1970. Pada tahun itu juga kekayaan beliau mencecah $620 juta.

Pada 1985, syarikat Berkshire Hathaway yang wujud sebagai sebuah syarikat tekstail telah menutup keseluruhan operasinya dan beralih kepada insurans. Ketika ini, Forbes mengumumkan kekayaan Buffett sudah mencecah $1 bilion.

Percaya atau tidak, Buffett pernah melabel pelaburannya terhadap Berkshire Hathaway sebagai “paling bodoh” kerana usahanya untuk menghidupkan syarikat tersebut di dalam industri tekstail menelan perbelanjaan sebanyak $200 bilion!

2006 merupakan tahun drastik bagi Berkshire Hathaway kerana saham syarikat itu melonjak kepada $100,000 per saham dan kekayaan Buffett melonjak kepada $40 bilion.

Pada tahun yang sama juga, pelabur hebat ini berjanji untuk memberi sebanyak 85% kekayaannya kepada pertubuhan amal, Bill & Melinda Gates Foundation.

Disebabkan beliau bijak mengatur strategi pelaburan dan mencatat kejayaan berterusan, beliau digelar “The Oracle of Omaha”. Kini, beliau merupakan individu keenam terkaya dunia dengan nilai bersihnya lebih daripada $80 bilion.

Saham Berkshire Hathaway pada hari ini mencatatkan nilai $320,000 per saham dengan nilai pasaran melebihi $500 bilion. Manakala, portfolio syarikat itu mewakili beberapa syarikat berprestasi tinggi termasuk Amazon, Apple, American Airlines, American Express, Coca-Cola, Procter & Gamble dan General Motors.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat