White Paper Brexit : Sebab Kepada Pengukuhan Matawang GBP

652

Kerajaan UK telah mengeluarkan ‘blueprint’ hubungan Britain dan Kesatuan Eropah pada Khamis. Kertas putih yang ditunggu-tunggu ini adalah perancangan bagi memastikan kerjasama perdagangan dengan tiadanya sempadan kekal di Ireland Utara, termasuk perjanjian perdagangan global untuk UK.

Dalam masa sama, ketua perunding Brexit bagi pihak EU, Michael Barnier berkata akan meneliti kertas putih tersebut dan memandang ke hadapan kepada rundingan dengan UK minggu hadapan.

Antara Isi Penting Kertas Putih

Pekerja mahir dari UK boleh bergerak bebas ke Kesatuan Eropah (EU) dan begitu juga kepada pekerja mahir dari EU selepas Brexit. Ini adalah salah satu daripada strategi kerajaan dalam kertas putih (White Paper) yang dikeluarkan oleh kerajaan Britain pada Khamis.

Dokumen tersebut juga menunjukkan bahawa kerajaan bersedia untuk membenarkan rakyat dari Kesatuan Eropah (EU) masuk ke UK tanpa visa bagi menyokong sektor pelancongan dan membenarkan pelajar EU untuk melanjutkan pelajaran di UK.

Walaupun kertas putih itu menegaskan bahawa pergerakan bebas rakyat di sekitar EU berkemungkinan akan berkahir pada akhir ‘tempoh peralihan’ pada Disember 2020, namun dokumen tersebut menyatakan keperluan untuk mengeratkan lagi hubungan antara rakyat EU dan UK.

Tidak banyak informasi terhadap bagaimana imigrasi dari kedua-dua wilayah akan berjalan selepas Brexit.

‘Kertas Putih’ Brexit ini adalah dokumen paling penting sejak berkahirnya referendum tahun 2016. Sifat dokumen tersebut yang dinilai sebagai ‘soft-Brexit’ telah menyebabkan dua menteri kanan Britain meletakkan jawatan. Mereka adalah bekas menteri Brexit, David Davis dan menteri luar Boris Johnson.

Dalam pembentangan kertas putih tersebut di House of Commons, Dominic Raab menteri Brexit yang baru yakin perjanjian akan dapat dicapai berikutan kejayaan perdana menteri dan kumpulan perunding. “Sekarang adalah masanya EU memberikan respon yang baik.” Beliau akan bertemu ketua perunding Kesatuan Eropah Michael Barnier pada minggu hadapan.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat