Wow! 90% Vaksin Covid-19 Pfizer Adalah Berkesan!

1,962

Menurut sebuah pengumuman, vaksin yang dikembangkan bersama oleh Pfizer dan BioNTech 90% berkesan untuk mencegah jangkitan Covid-19 dalam percubaan Fasa 3 yang sedang berlangsung. Selain itu, pengumuman tersebut dikemukakan ketika kes Covid-19 melonjak naik di seluruh dunia, dan pasaran saham Eropah dan harga minyak mencatatkan peningkatan.

Berdasarkan penemuan awal, tahap perlindungan terhadap pesakit berjaya dicapai selama tempoh 7 hari setelah menerima suntikan kedua setelah 28 hari mendapatkan suntikan pertama.

Ketua dan CEO Pfizer, Albert Bourla menyatakan bahawa hasil pertama daripada ujian percubaan vaksin Fasa 3 Covid-19 mereka telah membuktikan bahawa kemampuan vaksin tersebut untuk mencegah wabak berkenaan.

Selain itu, unjuran penawaran menunjukkan bahawa syarikat-syarikat itu mengatakan bahawa mereka akan menyediakan hingga 50 juta dos vaksin di seluruh dunia pada tahun 2020, dan hingga 1.3 juta dos pada tahun 2021.

Di samping itu, firma bioteknologi AS Moderna dan beberapa makmal China yang dikendalikan oleh kerajaan, dan projek Eropah yang diketuai oleh University of Oxford dan AstraZeneca didakwa akan membangunkan vaksin yang berpotensi.

Tambahan daripada itu, 2 jenis vaksin Covid-19 Rusia telah didaftarkan sebelum ujian klinikal selesai, tetapi belum diterima secara meluas di luar Rusia.

Sementara itu, ujian percubaan klinikal Tahap 3 iaitu tahap akhir untuk vaksin baru, BNT162b2, bermula pada akhir bulan Julai dan telah mencatatkan jumlah pendaftaran seramai 43.538 peserta hingga kini dengan 90% daripadanya telah menerima dos kedua calon vaksin pada 8 November.

Pfizer mengatakan bahawa mereka mengumpulkan data keselamatan selama 2 bulan setelah dos terakhir dan ianya merupakan syarat yang dikenakan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah AS untuk memperoleh Kebenaran Penggunaan Kecemasan, yang diharapkannya pada minggu ketiga pada bulan November.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat