Yen Menjadi Rebutan ‘Trader’, Apakah Yang Membuat Pasaran Beralih Pada Safe Haven?

587

Mata wang yen, Jepun terus melonjak pada hari Jumaat dan berada di landasan untuk kenaikan mingguan terbesar dalam empat bulan berbanding US dolar dengan pertaruhan bahawa kadar faedah AS menghampiri kemuncak selepas data menunjukkan ekonomi terbesar dunia itu menguncup secara tidak dijangka pada suku Jun.

Pasaran niaga hadapan meramalkan bahawa kadar faedah AS akan memuncak menjelang Disember tahun ini berbanding Jun 2023 pada permulaan Julai dan Rizab Persekutuan akan mengurangkan kadar faedah sebanyak 50 mata asas tahun depan untuk menyokong pertumbuhan yang perlahan.

Kesan daripada penurunan pesat dalam jangkaan kenaikan kadar ini telah menjadi pemacu besar bagi kelemahan US dolar berbanding yen dengan merosot hampir 2.5% pada minggu ini, penurunan mingguan terbesar sejak akhir Mac.

Mata wang yen mengukuh 0.8% pada hari Jumaat kepada 133.17 yen ke paras tertinggi sejak pertengahan Jun.

Menurut pakar strategi Mizuho,”Pencetus utama bagi lantunan yen ialah pelarasan lebih rendah dalam hasil AS yang mencerminkan jangkaan yang mengecil untuk perbezaan dasar antara Fed dan
BoJ,”.

Jurang antara hasil pada Perbendaharaan A.S. 10 tahun dan hutang kerajaan Jepun yang setara telah mengecil sebanyak 70 mata asas sejak awal Jun, berikutan pertumbuhan A.S. yang perlahan dan kenaikan kadar faedah, mendorong hasil Perbendaharaan lebih rendah.

US dolar secara amnya didagangkan rendah berbanding enam matawang utama dengan penyusutan 0.04% kepada paras dagangan 106.195.

Perbelanjaan pengguna A.S. disisi lain mengatasi jangkaan pada bulan Jun bahawa inflasi semakin berkembang pantas.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat