Yen Menjunam Menjelang Laporan Minit Mesyuarat Mac

135

Yen menjunam menjelang laporan minit mesyuarat yang akan diadakan pada Selasa sementara Aussie diniagakan stabil menjelang mesyuarat semakan dasar terkini.

US Dollar Index yang mengukur kekuatan US Dollar berbanding matawang utama yang lain kali terakhir dinilai pada 98.98, meningkat sebanyak 0.08 peratus.

Dalam sesi ini, USD/JPY didagang sedikit berubah pada 111.94, meningkat sebanyak 0.09 peratus manakala AUD/USD meningkat sebanyak 0.04 peratus.

Di Jepun, Bank Pusat Jepun akan mengeluarkan laporan minit mesyuarat dasar Mac dan data pembuatan Caixin bagi bulan April dengan jangkaan pada 51.2. Kemudian, Reserve Bank of Australia dijangka akan mengeluarkan semakan dasar monetari terbarunya dengan kebanyakan penganalisismenjangkakan bahawa kadar akan dikekalkan pada paras 1.5 peratus.

Semalam, US Dollar diniagakan lebih tinggi berbanding sekumpulan matawang yang lain walaupun beberapa data ekonomi sebelum ini dikeluarkan sedikit mengecewakan disamping komen bullish daripada Setiausaha Perbendaharaan AS, Steven Mnuchin yang hanya memberi sedikit impak pada Greenback.

Dalam dagangan yang agak sedikit sederhana sempena Hari Pekerja di Eropah, US Dollar memperlahankan kerugian walaupun data pembuatan dan perbelanjaan menjunam.

Institut Pengurusan Bekalan berkata bahawa indeks perkilangan merosot kepada bacaan 54.8 bulan lepas, iaitu bacaan terendah sejak Disember.

Dalam laporan berasingan, Jabatan Perdagangan AS meramalkan penurunan yang lebih perlahan kepada 0.4 peratus daripada 1.8 pada bulan sebelumnya.

Selain itu, GBP/USD mula menjunam daripada paras tertinggi yang dicapai dalam tempoh enam bulan selepas muncul spekulasi mengenai pemimpin-pemimpin Eropah yang mungkin menuntut UK untuk membayar liabiliti kepada blok terbabit sebelum sebarang perjanjian baru boleh dibincangkan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat