Yuan Digital China Pertama Kali Digunakan Untuk Transaksi Minyak!

407

“Terbaiklah, Malaysia patut ikut jejak langkah China yang pantas bertindak.”

Sebelum ini belum pernah berlaku, tapi kali ini Shanghai Petroleum and Natural Gas Exchange (SHPGX) mengumumkan yuan digital telah digunakan bagi menyelesaikan transaksi minyak di mana PetroChina International beli 1 juta tong minyak pada 19 Oktober 2023.

Urus niaga itu adalah respon kepada seruan Jawatankuasa Parti Perbandaran Shanghai dan Kerajaan Perbandaran yang ingin menggunakan mata wang digital bank pusat (CBDC) China atau lebih dikenali sebagai e-CNY untuk perdagangan antarabangsa.

Sungguhpun penjual dan harga dalam transaksi sama sekali tidak didedahkan, harga minyak “OPEC basket” daripada 13 negara pengeluar ialah $95.72 setong pada 19 Oktober 2023.

Suka dimaklumkan bahawa perjanjian minyak mentah adalah antara langkah utama untuk meningkatkan penggunaan yuan di pasaran antarabangsa termasuk pergerakan global ke arah de-dollarisasi yang membawa maksud proses mengurangkan penggunaan dolar Amerika Syarikat (AS) sebagai mata wang global.

Dalam tiga suku pertama 2023, penggunaan yuan dalam penempatan rentas sempadan yang meningkat kira-kira 35% tahun ke tahun telah mencecah $1.39 trilion.

Yuan digital pertama kali digunakan untuk pembelian gas asli (LNG) di SHPGX pada Mac 2023 apabila French TotalEnergies bersetuju jual LNG kepada China National Offshore Oil Corporation (CNOOC), kemudian perjanjian kedua LNG minggu lepas adalah antara CNOOC dan French Engie.

Pada 19 Oktober 2023 pula, First Abu Dhabi Bank telah menandatangani perjanjian berkenaan CBDC bersama Bank of China susulan China dan Emiriah Arab Bersatu (UAE) adalah peserta dalam platform mBridge yang menyokong urus niaga rentas sempadan dengan CBDC.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat