12 Buah Buku Membentuk Paradigma Pemikiran Jeff Bezos, Pengasas Amazon

981

Pada tahun 2017, pengasas Amazon, Jeff Bezos telah mencatat kekayaan bersih pada sekitar $100 billion. Dengan rekod pendapatan ini, beliau telah dinobatkan sebagai orang terkaya di dunia, menewaskan rekod orang paling kaya di dunia sebelum ini iaitu pengasas Microsoft, Bill Gates.

Kisah kejayaan syarikat yang diasaskan oleh beliau iaitu Amazon hanyalah bermula dengan sebuah kedai runcit buku secara atas talian. Pada umur 30 tahun, beliau tekad mengambil keputusan untuk berhenti pekerjaan dan mendirikan sebuah startup yang kini kita kenali sebagai Amazon.

Pada peringkat awal, Amazon hanyalah menjual buku dan Bezon sendiri terkadang terpaksa menghantar sendiri pesanan pelanggan ke pejabat pos.

Perlahan-lahan syarikat itu berevolusi dari satu tahap ke tahap yang baru. Dari sebuah syarikat runcit atas talian yang hanya menjual buku kepada syarikat atas talian yang menjual pelbagai barangan.

 

Namun jika kita telusuri perjalanan kehidupan Jeff Bezos, beliau adalah orang yang sangat cintakan buku dan kegiatan membaca. Hal ini dirakam dalam buku biografi tentang Jeff Bezos yang bertajuk “The Everything Store,” oleh Brad Stone.

Melalui buku ini, Brad Stone merungkap sebuah rahsia bagaimana buku membetuk pemikiran dan gaya kepimpinan Bezos. Dalam buku ini juga didedahkan 12 buah buku yang mencorak pemikran Bezos.

 

1. ”The Remains of the Day” oleh Kazuo Ishiguro

Buku ini merupakan sebuah novel berkenaan perang dunia pertama. Penulis cuba mengangkat beberapa tema penting seperti apakah makna sebuah tanggungjawab. Tentang pengorbanan mengejar impian. Ia menjadi salah satu novel yang paling digemari oleh Bezos.

Menurut Bezos, saya belajar banyak daripada bacaan novel berbanding bacaan bukan fiksyen.

2. ”Built to Last: Successful Habits of Visionary Companies” oleh Jim Collins

Buku ini merupakan tentang pengurusan . Bagaimana sesuatu syarikat itu berjaya membentuk sebuah persekitaraan yang disukai pekerja dan membuatkan merekat motivasi untuk mengejar cita-cita.

 

3. “Creation: Life and How to Make It” oleh Steve Grand.

Buku ini menjadi inspirasi kepada pembinaan perkhidmatan laman sesawang Amazon atau lebih dikenali sebagai AWS.

4. “Good to Great: Why Some Companies Make the Leap … and Others Don’t” oleh Jim Collins

Buku ini cuba merungkaikan bagaimana kita mencari keunikan dan bagaimana untuk memahirkan keunikan tersebut.

5. “The Innovator’s Dilemma” oleh Clayton Christensen

Menurut Michael Bloomberg, karya yang ditulis ini sangat cerdas, penuh dengan fakta yang menarik. Hal yang sama juga diungkapkan oleh Bezos. Buku ini menjadi antara buku yang berpengaruh dalam merangka prinsip-prinsip Amazon.

6. “Sam Walton: Made in America” oleh Sam Walton

Buku ini merupakan autobiografi pengasas Walmart. Buku ini menceritakan tentang perjalan hidup pengasasnya, prinsip-prinsip yang cuba diterapkan dalam perniagaannya. Sebahagian prinsip-prinsip tersebut diterapkan dalam nilai-nilai syarikat Amazon.

Bonus 

7. “Lean Thinking: Banish Waste and Create Wealth in Your Corporation” oleh James Womack dan Daniel Jones

8.”Memos from the Chairman” oleh Alan Greenberg

9. “The Mythical Man-Month” oleh Frederick P. Brooks, Jr.

10. “The Goal: A Process of Ongoing Improvements” oleh Eliyahu Goldratt

11. “Data-Driven Marketing: The 15 Metrics Everyone in Marketing Should Know” oleh Mark Jeffery

12. “The Black Swan” oleh Nassim Taleb

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat