2 Faktor Ini Dilihat Akan Buatkan USD/CAD Susut Lebih Rendah!

129

Dolar Kanada dijangka untuk pamerkan prestasi yang cemerlang pada minggu ini walaupun laporan data pekerjaan Kanada yang diterbitkan bersama laporan NFP Amerika Syarikat (AS) pada Jumaat lalu, agak bercampur.

Pertambahan pekerjaan di Kanada untuk bulan November dilaporkan rendah pada 10,100 hampir menepati jangkaan penyusutan dari angka 108,300 pada Oktober. Manakala, kadar pengangguran dicatatkan baik dengan penurunan ke paras 5.1% daripada 5.2% bulan sebelumnya, mengetepikan jangkaan untuk meningkat pada 5.3%.

Faktor yang dilihat akan menyokong pergerakan positif dolar Kanada pada minggu ini adalah didorong oleh sentimen pasaran minyak mentah global.

Pertama adalah keputusan kumpulan negara pengeksport petroleum (OPEC+) untuk mengekalkan langkah pengurangan bekalan minyak sebanyak 2 juta tong sehari sehingga November tahun hadapan.

Kedua berkaitan langkah sekatan pergerakan di China yang semakin dilonggarkan setelah tekanan aktiviti protes yang dilakukan oleh rakyat negara tersebut pada minggu-minggu lalu.

Faktor-faktor ini dilihat akan menyokong permintaan terhadap minyak mentah dalam pasaran dan kesan kenaikan harga minyak akan turut meningkatkan nilai dolar Kanada.

Carta harga pasangan mata wang USD/CAD pada penghujung minggu lalu menyaksikan harga yang melantun dari paras sokongan 1.34000 telah menguji paras 1.35000 yang menjadi rintangan buat harga ketika laporan pekerjaan diterbitkan.

Namun, harga menyusur turun semula dan corak penurunan tersebut bersambung pada pembukaan dagangan awal minggu ini di sesi Asia.

Malah, penurunan harga telah melepasi semula paras sokongan Moving Average 50 (MA50) pada rangka masa 1 jam di carta USD/CAD yang boleh menjadi isyarat awal untuk pergerakan trend bearish.

Paras sokongan 1.34000 sekali lagi diuji namun terdapat lantunan lemah ketika dagangan memasuki ke pembukaan sesi Eropah.

Dengan jangkaan dolar Kanada yang akan bergerak lebih baik berbanding US dolar, harga bakal menyambung penurunan untuk menuju sasaran seterusnya pada zon sekitar 1.33000.

Penurunan lanjut melepasi zon tersebut dilihat akan mencecah pula ke sekitar 1.32000 yang sebelum ini menjadi zon sokongan buat harga pada dagangan November lalu

Sebaliknya, jika berlaku lonjakan semula dari zon 1.34000, harga berkemungkinan akan menguji sekali lagi rintangan pada Jumaat lalu iaitu paras 1.35000.

Seterusnya, kenaikan akan diteruskan ke zon rintangan minggu lalu ketika kenaikan dicapai pada ketinggian sekitar 1.36400.

Lihat gambar carta harga pasangan USD/CAD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat