40 Juta Dos Vaksin COVID-19 Untuk Indonesia!

761

Sinovac Biotech, sebuah syarikat milik China telah menyatakan komitmennya untuk memberikan hingga 40 juta dos vaksin coronavirus kepada pemerintah Indonesia antara bulan November hingga Mac hadapan.

Semasa lawatan ke China, Menteri Luar Negeri Indonesia, Retno Marsudi mendedahkan bahawa perjanjian awal telah ditandatangani dengan Sinovac untuk pembelian dan pembekalan vaksin secara pukal, CoronaVac dalam tempoh tersebut, setelah itu Bio Farma milik negara Indonesia akan mendapat keutamaan bagi mengakses penawar berkenaan hingga akhir tahun hadapan.

Kini, Indonesia telah mencatatkan sebanyak 147,211 kes jangkitan coronavirus dengan angka kematian 6,418 korban dan perlu mendapatkan vaksin untuk 260 juta penduduk negara itu dan membangunkan vaksin sendiri.

Walau bagaimanapun, Sinovac tidak memberikan apa-apa maklum balas berhubung isu tersebut.

Sementara itu, percubaan fasa ketiga untuk Coronavac telah pun bermula pada minggu lalu di Indonesia dan melibatkan seramai 1,620 sukarelawan. Di samping itu, Bio Farma yang telah terlibat dalam pembangunan vaksin mengatakan bahawa Indonesia harus memiliki kemampuan untuk menghasilkan 250 juta dos dalam tempoh setahun, bermula pada akhir tahun 2020.

Menurut menteri penyelidikan, Bambang Brodjonegoro mendedahkan bahwa Indonesia sedang membangunkan vaksin Covid-19 sendiri, yang menggabungkan 2 warna iaitu merah dan putih, sesuai dengan warna bendera negara tersebut. Selain itu, beliau menjangkakan pengeluaran vaksin oleh Bio Farma akan bermula pada tahun 2021.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat