5 Kisah Sejarah Awal Syarikat Popular Yang Bermula Dengan Produk Lain!

1,248

Dengan peredaran masa, banyak jenama terkemuka beralih arah daripada perniagaan produk asal mereka kepada produk lain dan seterusnya berjaya mendapat tempat sehingga kini.

Sebagai contoh, pasti ramai yang tidak mengetahui bahawa suatu ketika dahulu Peugeot pada awalnya merupakan sebuah kilang tepung!

Artikel ini akan menceritakan dengan ringkas akan perjalanan perubahan perniagaan jenama-jenama terkenal yang bakal mengubah pandangan anda terhadap mereka.

Nintendo

Pada tahun 1889, Nintendo merupakan syarikat pengeluar kad permainan yang juga dipanggil ‘Hanafuda card’. Ia sangat terkenal dan berleluasa dalam kalangan geng mafia Jepun untuk tujuan berjudi.

Selain itu,syarikat ini juga cuba beralih ke perniagaan lain seperti perhotelan namun ia tidak mendapat sambutan. Menjelang tahun 1983, Nintendo mula menceburi bidang video game selepas mengeluarkan konsol game pertamanya. Pada tahun 1996, Nintendo 64 muncul dengan rekaan grafik dalam bentuk 3D.

Wrigley

Bapa kepada William Wrigley Jr mempunyai sebuah kedai menjual sabun, setiap pembelian sabun di kedainya itu akan dihadiahkan dengan barangan percuma seperti payung bagi menarik hati pelanggannya. Payung tersebut seterusnya bertukar kepada gula-gula getah. Kedai tersebut juga bertukar menjadi kedai menjual serbuk penaik. Orang ramai suka akan gula-gula getah tersebut dan meminta Wigley untuk menjualnya. Wrigley seterusnya bekerjasama dengan syarikat pembuatan gula-gula getah Zeno dan menukar nama syarikatnya menjadi Wm Wrigley Jr. Company.

 

 

Peugeot

Jean-Pierre dan Jean-Frederic Peugeot merupakan dua beradik yang juga pengasas kepada jenama kereta dari Eropah, Peugeot. Mereka telah membuat tindakan yang bijak apabila mengubah kilang tepung mereka menjadi sebuah kilang besi yang menghasilkan produk berasaskan besi termasuk basikal. Perniagaan mereka seterusnya berkembang kepada penciptaan kereta beroda tiga. Peugeot selepas itu dibahagikan kepada dua bahagian, satu untuk membuat peralatan manakala satu lagi untuk membuat automobil dan basikal. Bahagian tersebut akhirnya bergabung.

Shell

Sekitar tahun 1883, syarikat petroleum Shell pernah mengimport cengkerang oriental bagi hiasan rekaan dalaman yang terkenal pada era itu. Marcus dan Samuel iaitu pengasas Shell itu seterusnya berminat dalam perniagaan minyak di mana mereka mula mengangkut minyak di dalam kapal tangki, dan menggelar diri mereka sebagai ‘The tank syndicate’. Syarikat tersebut seterusnya bergabung dengan syarikat petroleum Royal Dutch dan pada tahun 1907, syarikat tersebut telah dinamakan sebagai Royal Dutch Petroleum. Mereka mencipta semula logo mereka menjadi cengkerang berbentuk kerang yang sebelumnya ia berbentuk kupang.

Motorola

Sewaktu Paul Gavin memulakan Motorola, niatnya untuk membuat radio kereta. Gavin selepas itu menukar nama radio tersebut daripada Victrola kepada Motorola iaitu gabungan antara perkataan Moto (motor) dan ola (iaitu bunyi). Ia juga bermaksud ‘sound in motion’. Pada tahun 1960 dan tahun seterusnya, Motorola mula mengeluarkan telefon serta peralatan IT yang lain.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat