5 Perkara Seorang Peniaga Boleh Belajar Daripada Jeff Bezos

977

Jeff Bezos, merupakan CEO Amazon, hampir separuh umur beliau diluangkan untuk menginovasi dan memperbahurui e-commerce. Kini beliau telah menjadi orang terkaya dunia.

Jeff Bezos terkenal dengan falsafah niaga beliau sendiri iaitu ”The Amazon Way”. Falsafah ini telah mendatangkan kontroversi namun beliau berjaya buktikan sebaliknya.

Berikut adalah 5 perkara yang boleh kita pelajari daripada Jeff Bezos ;

1. Beri Tumpuan Pada Pelanggan Bukan Pesaing.

Menurut Bezos, kebanyakkan syarikat teknologi terlalu obses dengan pesaing. Biasanya mereka akan melihat produk apakah yang akan dikeluarkan? startegi apakah yang akan digunakan? kemudian mereka cuba untuk ikut rentak pesaing satu per satu.

Bagi Bezos, untuk terkehadapan dalam pasaran, kita harus fikirkan tentang diri kita terlebih dahulu.

2. Ambil Risiko Untuk Jadi Otai Dalam Pasaran.

Amazon sendiri mula dari bawah. Awal-awal yang dilakukan amazon ialah Amazon Auction, kemudian setalah berjaya Amazon mengubah dalam bentuk zShops dan akhirnya kepada Amazon Marketplace.

Pada tahun 1997, Bezos telah menulis sepucuk surat, berikut adalah kutipan kata beliau;

Kegagalan dan inovasi ibarat kembar siam. Untuk lakukan inovasi, kamu harus terus lakukan percubaan.

Terus mencuba, jika tidak berhasil,setidak-tidaknya kita dapat pelajari pelajaran berharga.

3. Ciptakan Suasana Yang Membuatkan Pekerja Merasa Mereka Seperti Pemilik.

Pada awal-awal Amazon diasaskan, Bezos memiliki 614 pekerja. Kini beliau telah memliki lebih 230 000 ribu pekerja.

Apa yang diamalkan oleh Bezos, selain bonus, saham atau perkongsian keuntungan. Bezos akan membuatkan pekerja merasai bahawa mereka mempunyai kepentingan dalam kejayaan syarikat.

4. Membina Budaya Yang Sesuai Dalam Syarikat

Bezos sendiri memang mengakui bahawa tiada pendekatan yang tepat cuma ia hanya pendekatan yang diamalkan. Menurut bezos selama 2 dekad syarikat beroperasi, pelbagai latar orang yang cerdik pandai telah berkerja dibawah kami. Mereka semuanya merasai bahawa pendekatan dan perlaksanaan yand dilaksana memberi makna kepada mereka.

Tidak ada satu set matlamat syarikat yang pasti. Yang penting adalah menentukan beberapa perkara yang paling penting, ulang dan terus ulang sehingga ia menjadi sebati.

5. Tegar dan Fleksibel Dalam Masa Yang Sama

Menurut Bezos, ” Kita tegar dengan visi yang hendak dicapai tetapi fleksibel dalam rincian matlamat.”

Bagi Bezos, jika kita tak berdegil atau tegar dengan visi kita, kita akan mudah mengalah dalam uji cuba yang dilakukan. Jika kita tidak fleksibel, kita sukar untuk melihat solusi yang berbeza terhadap sesuatu masalah.

Perkara penting disini. Anda boleh sahaja tukar produk, atau reka bentuk produk semula. Anda boleh sahaja tukar strategi asal. Tetapi jangan pernah sesekali anda kabur dengan visi anda.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat