5 Perkara Utama yang Patut Anda Tahu Pada Hari Ini

60

1. Penantian komentar Yellen selepas mesyuarat FOMC.

Pelabur menanti komentar dari pengerusi Fed Janet Yellen berkenaan kenaikan kadar faedah sekali lagi pada tahun ini.

Yellen akan menyampaikan ucapan beliau Cleveland yang bertajuk ”inflasi, ketidakpastian dan monetari polisi” pada keesokan hari, jam 00.45 a.m.

Selain Yellen, pengerusi Fed, Cleveland Loretta Mester dan Gabenor, Lael Brainard akan turut menghadiri dalam program itu.

Selain itu, para pelabur juga memberi tumpuan pada laporan CB consumer confidence terhadap jualan rumah pada 10.00 p.m hari ini bagi membuat jangkaan bagaimana ia dapat memberi kesan terhadap monetari polisi.

2. Visi Macron terhadap Eropah

Dalam satu kenyataan pada hari Isnin,semalam, pemimpin France Emmanuel Macron akan menerangkan rangka visi beliau terhadap Eropah dalam ucapan beliau di Universiti Sobrone , Paris pada keesokan awal pagi, jam 1.00 a.m.

Elysee aides berpendapat Macron akan menegaskan Eropah yang lebih bersepadu dapat membawa keapada Eropah yang berdaulat kepada masayarakat.

Pemimpin France dijangka akan mengajukan pelan bajet berasingan, kewangan kementerian dan bajet monetari Eropah kepada zon Eropah. Beliau juga menekankan ekonomi intergrasi sesama negara EU.

3. Harga minyak jatuh sedikit dalam pasaran komoditi.

Harga minyak mentah sedikit jatuh akan tetapi masih menghampiri harga sepanjang tempoh beberapa bulan. Para pelabur menganggarkan bahawa pasaran sedang dalam proses penstabilan.

Pasaran hadapan minyak mentah U.S menurun sekitar 0.5% iaitu $51.98 per tong. Pasaran hadapan brent juga sama, jatuh sebanyak 0.7% kepada $58.03 dengan minyak mentah Brent mencecah paras tertinggi 26-bulan yang lalu.

Turkey mengancam untuk menyekat aliran daripada kawasan Kurdistan di Irak ke luar negara.

4. Pasaran saham global dalam proses untuk stabil.

Pasaran saham global dalam proses untuk stabil selepas satu hari terpaksa menanggung rugi disebabkan isu kontroversi antara U.S dan Korea utara.

Ancaman Trump yang mengumumkan perang ke atas negara Korea Utara, disusuli dengan ancaman Korea utara menembak pesawat perang pengeboman U.S.

Namun wakil ucap White House, Sarah Sauders telah menafikan dan menyifatkan bahawa pengumuman perang ini adalah tindakan yang tidak masuk akal.

5. Permintaan Safe Heaven menurun

Aset safe heaven seperti emas, yen dan Swiss franc jatuh sedikit dibandingkan dalam pasaran semalam.

Harga emas jatuh sebanyak 0.66% sehingga 1,302.91 per auns sejurus selepas peningkatan sebanyak 1.1% sebelum penutupan semalam.

Dalam masa yang sama, Yen juga menyusut berbanding USD 0.00891.

Swiss franc juga menyusut sebanyak 0.4% pada 0.9705 berbanding dollar selepas meningkat 0.5% semalam.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat