6 Perkara Perlu Lakukan Untuk Selamatkan Perniagaan Anda Ketika Krisis COVID-19

348

Pelbagai inisiatif yang dilakukan demi menyelamatkan ekonomi sepanjang dunia dilanda wabak Covid19. Artikel ini akan mendedahkan perkara yang perlu diberi perhatian untuk selamatkan perniagaan atau syarikat anda daripada muflis dan kekal teguh untuk tempoh masa yang lama.

 

#1. Anda perlu tahu perkara utama untuk mengelakkan sebarang komplikasi terhadap syarikat anda:

Keselamatan dan kecemasan – pastikan orang sekeliling dan kemudahan yang disediakan dalam keadaan yang selamat.

Pengurusan krisis dan komunikasi – fokus kepada situasi dan maklumkan kepada kakitangan, media, pembekal, pelanggan dan perancangan.

Pemulihan IT – Staf teknologi maklumat perlu peka ke atas perlindungan maklumat, peralatan elektronik dan perisian.

Pengoperasian syarikat – Pastikan operasi penting berjalan seperti biasa.

 

#2. Kemaskini garis panduan Pengurusan Sumber Manusia (HR)

Perkara ini turut melibatkan peraturan bekerja jarak jauh menerusi atas talian, elaun cuti sakit, jenis penyakit yang dilindungi, tanggungjawab pekerja melaporkan status kesihatan dan tanggungjawab majikan berkomunikasi dengan pekerja.

 

#3. Kenalpasti operasi penting

Biasanya melibatkan bahagian kewangan terutama dalam pembayaran terhadap pembeli, vendor, pekerja dan keperluan kritikal seperti bekalan bahan mentah

 

#4. Sediakan staf tambahan untuk menampung kekurangan kakitangan

Kekurangan kakitangan boleh berlaku pada bila-bila masa, sama ada kakitangan dipecat untuk mengurangkan kos gaji atau kakitangan jatuh sakit.

 

#5. Bina rangkaian melalui kerjasama dengan syarikat lain

Mungkin tidak mudah untuk memulakannya terutama ketika wabak masih berleluasa namun anda harus berfikir dan bertindak untuk syarikat anda ‘hidup’ dalam jangka masa yang panjang.

 

#6. Bertindak kreatif

Cari solusi kepada permasalahan anda – tidak hanya fokus kepada perniagaan utama anda. Jika bekalan produk anda terbantut kerana kekurangan bahan atau pekerja, adakah anda mempunyai idea lain untuk memastikan perniagaan anda terus berjalan?

 

Pokok pangkalnya, anda sebagai pemilik syarikat perlu bertindak pantas dan bijak merancang. Kelemahan terhadap pengurusan syarikat mungkin akan menyebabkan anda kehilangan perniagaan atau keadaan syarikat sukar dipulihkan kembali.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat