60 Juta Penduduk Dunia Bakal Jadi Miskin Tegar? – Ini Komen Bank Dunia!

440

Bank Dunia memberitahu dalam satu kenyataan pada hari Selasa, bahawa kira-kira 60 juta orang diramal akan mengalami kemiskinan tegar akibat terkesan oleh pandemik coronavirus.

Presiden Bank Dunia, David Malpass mengatakan pertumbuhan ekonomi global dijangka akan menyusut 5% pada tahun ini, sekali gus menghapus semua usaha bank selama tiga tahun terakhir untuk mengurangkan kemiskinan di negara-negara termiskin di dunia.

Krisis pandemik yang melanda telah menyebabkan berjuta-juta penduduk kehilangan pekerjaan dan kebankrapan perniagaan, di mana negara-negara miskin lebih merasai bebanannya.

Berdasarkan definisi oleh Bank Dunia, kemiskinan tegar merujuk kepada orang yang mempunyai pendapatan di bawah garis kemiskinan antarabangsa iaitu sebanyak $1.90 sehari.

Dalam pada itu, kumpulan Bank Dunia telah menawarkan $160 bilion dalam bentuk geran dan pinjaman dengan faedah yang rendah untuk membantu negara-negara miskin menangani krisis pandemik dalam tempoh 15 bulan.

Menurut Malpass, 100 negara iaitu 70% daripada populasi dunia dilaporkan telah diberikan pembiayaan kecemasan oleh Bank Dunia setakat ini.

Bagaimanapun, Malpass menegaskan, walaupun bank dunia telah menyediakan bantuan yang besar, namun ia masih tidak mencukupi dan mendesak negara maju untuk meningkatkan bantuan dua hala kepada negara-negara miskin.

Beliau kecewa dengan pemberi pinjaman komersial yang enggan untuk terlibat sama dalam inisiatif penangguhan perkhidmatan hutang untuk 73 negara termiskin di dunia yang diumumkan pada bulan lalu oleh G20.

Bank Dunia telah bekerjasama dengan Dana Kewangan Antabangsa (IMF) yang memperkenalkan skim untuk membenarkan negara-negara miskin membuat permohonan pelepasan ke atas pembayaran semula pinjaman yang dibuat.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat