7 Berita Data Ekonomi Penting Tumpuan Pasaran Minggu Ini (25-29 Julai 2022)

683

Berikut merupakan sebahagian data-data ekonomi penting yang bakal menjadi tumpuan penting dalam pasaran sepanjang minggu ini.

Iklim Perniagaan Jerman Tinjauan ifo (Isnin 4.00 Petang): Data tinjauan ke atas 9,000 perniagaan di Jerman akan memberi petunjuk terhadap kesihatan semasa ekonomi di Eropah. Bacaan terbaru diunjurkan sedikit menurun berbanding angka sebelum ini yang boleh memberi tekanan terhadap pergerakan mata wang Euro di awal minggu.

Data Keyakinan Pengguna AS (Selasa 10.00 Malam): Tinjauan ke atas 3,000 isi rumah di Amerika Syarikat akan memberi gambaran terhadap perbelanjaan pengguna dan petunjuk kepada kadar inflasi di masa hadapan. Bacaan terbaru juga diramalkan sedikit menyusut dengan pelbagai faktor yang terus menghimpit Amerika Syarikat sementara Federal Reserve masih dijangka untuk meneruskan pengetatan dasar.

Data Inflasi Australia (Rabu 9.30 Pagi): Bacaan suku tahun kedua bagi kadar inflasi di Australia diramalkan mencatatkan angka yang menurun. Ini menepati kemahuan bank pusat yang menaikkan kadar faedah untuk menurunkan inflasi yang melonjak.

Mesyuarat FOMC (Khamis 2.00 Pagi): Tumpuan utama pada minggu ini bakal terarah kepada keputusan mesyuarat polisi Federal Rerserve dengan jangkaan kenaikan kadar faedah 75 mata asas untuk kali kedua berturut-turut. Pengumuman kadar akan memberi impak besar terhadap pergerakan raja mata wang US dolar.

Data Keluaran Dalam Negara Kasar AS (Khamis 8.30 Malam): Prestasi ekonomi Amerika Syarikat untuk suku kedua bakal dipantau melalui bacaan awal GDP dengan ramalan angka yang kembali meningkatt. Sebanyak 3 kali bacaan yang akan dikeluarkan, namun bacaan pertama ini dijangka akan memberi impak yang lebih besar.

Data Inflasi Eropah (Jumaat 5.00 Petang): Bacaan awal untuk kadar inflasi di Eropah yang akan ditebitkan pada penghujung minggu bakal memacu pergerakan mata wang Euro. Perubahan pada bacaan inflasi Eropah selepas ini akan dijangkakan selepas bank pusat Eropah (ECB) sudah mula menaikkan kadar faedah.

Indeks Perbelanjaan Peribadi Pengguna AS (Jumaat 8.30 Malam): Turut menjadi salah satu data yang mengukur inflasi, perubahan pada perbelanjaan pengguna penting untuk isyarat awal buat bank pusat.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat