8 Berita Data Ekonomi Penting Tumpuan Pasaran Minggu Ini (23-27 Mei 2022)

563

Berikut merupakan sebahagian daripada data-data ekonomi penting yang bakal menjadi tumpuan pasaran sepanjang minggu ini.

Iklim Perniagaan Jerman Tinjauan ifo (Isnin 4.00 Petang): Dinilai sebagai pengukur kesihatan ekonomi semasa di Eropah, data tinjauan ini akan memberi kesan terhadap pergerakan Euro di awal minggu. Data bacaan terbaru dijangka tidak banyak berubah berbanding angka terdahulu.

Data PMI Pembuatan & Perkhidmatan Eropah (Selasa 4.00 Petang): Sektor pembuatan dan perkhidmatan di Eropah khususnya di Jerman akan diteliti sebelum bank pusat bersedia untuk penetapan kadar faedahnya pada Jun. Pelabur akan menjangkakan terdapat sedikit penurunan pada bacaan bagi bulan Mei.

Data PMI Pembuatan & Perkhidmatan UK (Selasa 4.30 Petang): Bacaan terbaru bagi data sektor tumpuan ekonomi di UK ini akan mempengaruhi momentum pergerakan Pound yang telah mengukuh pada minggu lalu. Namun, pasaran berkemungkinan disajikan dengan bacaan yang sedikit suram berbanding bulan April yang telah dikemaskini meningkat.

Data PMI Pembuatan & Perkhidmatan AS (Selasa 9.45 Malam): Dengan kebimbangan terhadap kadar inflasi yang tinggi masih berterusan di Amerika Syarikat, sektor pembuatan dan perkhidmatan juga diramalkan untuk mencatatkan bacaan yang menurun pada Mei. Ini boleh menambah tekanan buat pergerakan US dolar minggu ini.

Mesyuarat Polisi Bank Pusat New Zealand (Rabu 10.00 Pagi): Setelah dikejutkan dengan kenaikan kadar faedah yang lebih agresif berbanding jangkaan pada mesyuarat sebelum ini, Reserve Bank of New Zealand (RBNZ) dijangka akan meneruskan langkah pengetatan dasar yang agresif tersebut dengan sekali lagi kenaikan kadar faedah sebanyak 50 mata asas kepada 2.00%.

Minit Mesyuarat FOMC (Khamis 2.00 Pagi): Setelah Federal Reserve (Fed) menepati jangkaan untuk langkah kenaikan kadar faedah yang agresifnya pada mesyuarat FOMC lalu, pasaran akan meneliti butiran lanjut dalam laporan minit mesyuarat yang akan diterbitkan minggu ini.

Data Keluaran Dalam Negara Kasar AS (Khamis 8.30 Malam): Bacaan kedua bagi pertumbuhan ekonomi Amerika Syarikat untuk suku pertama 2022 akan dinilai dan dijangka akan turut memberi kesan terhadap pergerakan US dolar menuju dagangan penghujung minggu.

Indeks Perbelanjaan Peribadi Pengguna AS (Jumaat 8.30 Malam): Data yang turut memberi petunjuk terhadap inflasi, bacaan indeks ini dipercayai akan memberi impak terhadap US dolar. Namun bacaan terbaru bagi bulan April dijangka tiada perubahan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat