8 Berita Data Ekonomi Penting Tumpuan Pasaran Minggu Ini (29 Mei – 2 Jun 2023)

595

Berikut merupakan sebahagian daripada data-data ekonomi penting yang akan menjadi tumpuan pasaran sepanjang minggu ini.

Data Keyakinan Pengguna AS (Selasa 10.00 Malam): Data tinjauan isi rumah di AS ini akan memberi kesan terhadap pergerakan mata wang US dolar. Pelabur akan berwaspada terhadap jangkaan bacaan angka yang menurun untuk bulan Mei ini.

Data Inflasi Australia (Rabu 9.30 Pagi): Menjadi panduan bank pusat dalam penetapan dasar, bacaan indeks harga pengguna (CPI) Australia akan diperhatikan. Ramalan kadar inflasi untuk bulan April yang tidak menurun akan menjangkakan kemungkinan langkah pengetatan dasar diteruskan bank pusat.

Data Inflasi Jerman (Rabu): Sementara di Eropah pula, bacaan data inflasi Jerman akan diberikan tumpuan yang akan mempengaruhi keputusan dasar monetari oleh European Central Bank (ECB).

Data KDNK Kanada (Rabu 8.30 Malam): Kanada diramalkan akan mengalami penguncupan pada pertumbuhan ekonomi berdasarkan angka ramalan bagi bulan Mac. Situasi ini dilihat akan lebih mendorong bank pusat Kanada untuk melaksanakan dasar yang lebih longgar.

Data Pekerjaan JOLTS AS (Rabu 10.00 Malam): Angka tawaran pekerjaan yang dibuka di AS bagi bulan April dijangka akan lebih rendah berbanding sebelumnya. Ini menyaksikan trend yang menurun bagi tawaran pekerjaan sejak Februari lalu.

Data Pekerjaan ADP AS (Khamis 8.30 Malam): Menuju ke penghujung minggu, laporan data pekerjaan sektor swasta AS akan diteliti untuk petunjuk awal terhadap data pekerjaan NFP yang akan diterbitkan. Ramalan angka yang lebih perlahan pada bulan Mei akan menjadi petunjuk negatif buat pasaran buruh.

Data PMI Pembuatan AS Tinjauan ISM (Khamis 10.00 Malam): Tinjauan bagi data ini yang masih di bawah paras 50 mata bakal memberi kesan penyusutan pada mata wang US dolar. Bacaan data ini masih lagi kekal di bawah 50 mata sejak November tahun lalu yang memberi isyarat penguncupan untuk sektor tersebut.

Data Pekerjaan NFP AS (Jumaat 8.30 Malam): Menjadi tumpuan utama pada minggu ini adalah penerbitan laporan data pekerjaan NFP AS bagi bulan Mei. Sektor buruh diramal suram dengan jangkaan pertambahan pekerjaan yang lebih rendah serta kadar pengangguran dijangka akan meningkat semula. Laporan ini akan memberi panduan terhadap Federal Reserve (Fed) dalam menentukan dasar monetari selanjutnya.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat