A.S Dipercayai Berhadapan Dengan Kemelesetan Ekonomi, Ini Yang Berlaku Pada Pasaran Mata Wang!

1,732

Pengukuhan US dolar mula terbatas pada hari Khamis selepas data terbaru menunjukkan bahawa ekonomi AS menguncup semula pada suku kedua, mencetuskan spekulasi bahawa Rizab Persekutuan tidak akan menaikkan kadar setinggi yang dijangkakan sebelum ini.

Keluaran dalam negara kasar jatuh pada kadar tahunan 0.9% pada suku lepas, kata Jabatan Perdagangan dalam anggaran awal KDNK pada Khamis. Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters pula telah meramalkan KDNK pulih pada kadar 0.5% menjadikan bacaan sebenar tersasar daripada anggaran.

Penurunan KDNK suku tahunan kedua berturut-turut membawa maksud bahawa ekonomi berada dalam keadaan berdasarkan definisi standard kemelesetan. Data ini dikeluarkan ketika the Fed secara agresif menaikkan kadar dalam usaha untuk menyekat inflasi yang melambung tinggi.

Menurut Mazen Issa, ahli strategi kanan FX di TD Securities di New York, berpandangan bahawa buat masa ini pasaran memberi reaksi dengan idea bahawa pertumbuhan yang perlahan akan menyebabkan Fed tersepit dan memasuki kemelesetan,”.

Walau bagaimanapun, “cabaran di sini ialah untuk mendapatkan US dolar yang lemah maka perlukan euro yang kuat namun itu dilihat sukar memandangkan cabaran yang dihadapi Eropah.”

US dolar merosot pada hari Khamis selepas bank pusat A.S. menaikkan kadar faedah sebanyak 75 mata asas, seperti yang dijangkakan secara meluas, manakala komen daripada Pengerusi Fed Jerome Powell mendorong harapan untuk laluan kenaikan yang lebih perlahan.

Menurut pakar strategi ING FX, Francesco Pesole dan Frantisek Taborsky, “Risiko menaik untuk dolar AS kekal ketara disebabkan persekitaran risiko global yang tidak stabil dan masih menyokong pendirian Fed secara meluas,”.

Indeks US dolar yang mengukur US dolar berbanding enam matawang utama didagangkan susut 0.01% kepada paras dagangan 106.345 jatuh dari paras mengukuh 106.45. Dolar jatuh secara mendadak berbanding mata wang Jepun kepada 134.57 yen, turun 1.51% pada hari itu, apabila peniaga mengurangkan berapa tinggi Fed akhirnya akan menaikkan kadar.

Pasaran niaga hadapan dana Fed kini menetapkan harga untuk kadar penanda aras Fed memuncak pada 3.24% pada bulan Disember, berbanding jangkaan sebelumnya pada paras tertinggi 3.39% pada bulan Februari.

Matawang Euro susut 0.37% berbanding US dolar kepada paras dagangan 1.0163. Mata wang ini telah terjejas oleh kebimbangan mengenai krisis tenaga di rantau ini.

Kata penganalisis, “Masalah untuk mata wang lain terus berkembang, terutamanya di Eropah, di mana kebimbangan yang semakin meningkat mengenai kekurangan gas dan tenaga terus membebankan euro dan mengancam keupayaan (Bank Pusat Eropah) untuk mengetatkan dasar sebanyak mungkin”.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat